Wezwanie dla wszystkich - nabycie spadku

• Autor wątku Autor wątku antos1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antos1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Cześć,
mam pytanie. Jakiś czas temu składałem do Sądu wniosek o nabycie spadku. Sąd przysłał do mnie wezwanie do osobistego wstawiennictwa i dostarczenie brakujących akt USC (w pełni zrozumiałe ponieważ jestem wnioskującym i spodziewałem się takiego wezwanie obowiązkowym). Natomiast zdziwiłem się że osoby uczestniczące też otrzymali wezwanie ze wstawiennictwem obowiązkowym. W związku z tym mam pytania:

1. Czy to normalne czy raczej niestandardowe działanie? Dodam że wniosek był skomplikowany ponieważ dotycz dwóch działek i w sumie 5 osób zmarłych. Dodam że do spadku prawa mam ja, moja siostra i dzieci drugiej siostry, która już nie żyje.

2. Część ze spadkobierców jest za granicą co w przypadku kiedy nie pojawią się na sprawie? Sprawa będzie odroczona a oni ukarani za niestawiennictwo?

3. Czy uczestnik (nie wnioskujący) może upoważnić żonę do reprezentowania go przed sądem? Jak powinno wyglądać takie upoważnienie? Musi być notarialne?

Dużo pytań ale postanowiłem sam złożyć taki wniosek i jest to mój pierwszy raz w sądzie. Z góry dziękuję za informację i pomoc.

Pozdrawiam,
Albert

1. Normalne. Sąd stwierdzi kto dziedziczy i w jakim ułamku. Nie będzie się zajmował tym co podlega dziedziczeniu.
2. Zdecyduje sąd.
3. Może. Pełnomocnictwo nie musi być notarialne. Sąd i tak może wezwać spadkobiercę osobiście by go wysłuchać i przyjąć zapewnienie spadkowe.

Powrót