Wezwanie do komornika

• Autor wątku Autor wątku Nemuro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nemuro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
piszę do Państwa o poradę w następującej sprawie:
Mieszkam z rozwiedzioną matką. Rozwód mojej matki z ojcem nastąpił ponad rok temu, sąd wydał również orzeczenie o rozdzielności majątkowej do bodajże dwóch lat wstecz od wydania wyroku.
Dziś dostaliśmy wezwanie do komornika sądowego adresowanego do mojego ojca, a byłego męża mojej matki.
Od lat nie utrzymujemy z nim kontaktu (wyprowadził się od nas dwa-trzy lata przed rozwodem) i nie mamy pojęcia gdzie obecnie zamieszkuje. W naszym mieszkaniu jest on niezameldowany.
Czy w takim wypadku komornik może odebrać dług z naszego mieszkania? (nawet zakładając, że pożyczka czy coś innego za co jest ten dług, została zaciągnięta jeszcze gdy mieszkał z nami?)
Dodam, że o długu nie mieliśmy zielonego pojęcia w chwili jego zaciągania, a gdy rok temu odwiedził nas windykator to go zignorowaliśmy, odesłaliśmy bez niczego, poinformowaliśmy go jedynie, że dłużnik tutaj ani nie przebywa, ani nie jest zameldowany.
Co również należy w takiej sytuacji zrobić? Zignorować wezwanie i czekać aż komornik przyjdzie z policją i wtedy wytłumaczyć tę sytuację obydwu organom? Czy może stawić się zamiast ojca u komornika i oddać mu to wezwanie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

poinformować komornika osobiście lub listownie iż dłużnik nie przebywa pod adresem oraz nie wiecie gdzie aktualnie przebywa,

Nemuro napisał:
adresowanego do mojego ojca
Skoro nie było adresowane do Ciebie, dlaczego zostało otworzone ?
Należało zwrócić z informacją, że adresat nie zamieszkuje.

Nie zostało otworzone, było w formacie jak awizo wciśnięte w skrzynkę pocztową.
Gdyby to była koperta oczywiście, że bym nie otworzył.

Nemuro napisał:
Gdyby to była koperta oczywiście, że bym nie otworzył.
To przepraszam :) Niesłusznie założyłem, że pismo było przesłane pocztą.
Co zrobić już wiesz, @robinson21 już odpowiedział.

Powrót