Wezwanie do natychmiastowej spłaty egzekwowanego roszczenia

• Autor wątku Autor wątku pawelania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelania

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

dostałem wczoraj wezwanie dłużnika do zapłaty egzekwowanej należności i myślę, że chodzi o kredyt, który spłaciłem windykatorowi Żagla około 10 lat temu. Dokumentów potwierdzenia nie mam, a od pól roku jakaś kancelaria dzwoni, że mam dług, a wczoraj przyszło pismo od komornika, że mam do zapłaty 8 tys. Samych odsetek jest 4 tys. Przez te lata nie miałem informacji o tym, że mam jakieś zadłużenie. Nie wiem, czy były jakieś rozprawy, ale tu jest napisane: działając na podstawie tytułu wykonawczego sadu rejonowego z dnia 2003.10.20 syg.akt.V Nc350/03/k i z dnia 2009.09.07 syg.akt V Co 9/09/K wzywa dłużnika do natychmiastowej spłaty egzekwowanego roszczenia. Czy mogę się od tego odwołać i co mam teraz z tym robić?

Ostatnia edycja:
Jest szansa że egzekucja roszczenia jest przedawniona.

poczytaj wątek o presco od postu 98

nakaz zapłaty z 2009nr raczej ciężko mówić o przedawnieniu, chyba że to BTE

Widać, że ktoś pilnuje aby do przedawnienia nie doszło - pierwszy wyrok 2003, kolejne działania 2009 ... szansa na przedawnienie 2019.09.08. Upewnij się o jaki dług chodzi i jeżeli jest spłacony, znajdź dowód.

Pozdrawiam :cool:

tylko ja nic nie wiedzialem ze mam dlug a oni po 9latach sie upominaja
zadnych papierow z sadu nie dostalem i co to jest BTE

BTE = Bankowy Tytuł Egzekucyjny
Coś musiało być, przecież mówimy o dwóch sprawach.
Ktoś się musiał kontaktować po tej z 2003.

Pozdrawiam :cool:

Witam, mam problem pokroju windykacji komorniczej, tylko że ja nie miałem nieuregulowanych zadłużeń a w ciągu jednego miesiąca przyszły mi 3 zawiadomienia od komornika, że mam zadłużenia z różnych źródeł. Tyle, że zawsze wszystko płaciłem na czas. Na jednym z zawiadomień od komornika jest przekręcone moje nazwisko no i numer domu a także podany zły numer dowodu osobistego. Co mam robić aby mi księgowa nie ściągała z pensji tych zadłużeń? Jak się dowiedzieć za co są to zadłużenia? Każde z innego sądu w Polsce. Podejrzewam o jakieś przekręty, nie mam zamiaru tego płacić. Gdzie mam się udać aby wyjaśnić sytuację? Jak to możliwe że nigdy nie miałem takiego problemu a nagle trzech komorników podaje moje dane i stan zadłużenia. POMOCY.

Proszę przedzwonić do komornika (komorników) i dowiedzieć się na jakie sygnatury spraw prowadzona jest egzekucja komornicza, z tym trzeba udać się do sądu i uzyskać wgląd do akt

witam, proszę o pomoc. otrzymałam zawiadomienie od komornika, ale nie wiem w jakiej to sprawie, chodzi o dług, ale ja nie ma pojęcia jaki to dług, co z tym z robić, czy ten dług nie jest przedawniony, a myślę, że na pewno. Nie przypominam sobię żebym zaciągała jakieś kredyty, nie miałam zdolności.

Komornik nie napisał na czyj wniosek podjął postępowanie i na jakiej podstawie?

Napisał z tym, że to są biura windykacyjne, podane również są sygnatury spraw, gdzie mam się zgłosić o wgląd do akt? Skoro te Sądy są kilkaset kilometrów od mojego miejsca zamieszkania? Pisemnie, czy można jakoś telefonicznie się dowiedzieć?

to pismo przyszło na mój adres zameldowania i mam tylko nr sprawy, a pismo od komornika leży na poczcie. nie wiem co z tym zrobić nie mam pojęcia co to, domyślam się tylko, że to chodzi o jakiś dług, co mam dalej zrobić? zadzwonić do komornika?

@Apolonia - dlaczego nie odbierasz tego pisma?
@ Timpko - jeśli te sygn. akt mają początek Nc-e to jest to e-sąd w Lublinie zadzwoń tam.

mieszkam w Warszawie i mam do domu 300km, nie mam jak odebrac tego pisma a sygnatura to KM

KM oznacza tylko sygn. akt komornika. Czy wiesz skąd ten komornik? Przy jakim sądzie?

Nie odebralam pisma, to moje domysły, mam tylko nr sprawy i wiem , że to komornik. Nie mieszkam pod tamtym adrrsem i nie mam jak odebrać tego. Więc co w tej sprawie powinnam ?

Najgorsze jest to, że ją nie wiem skąd to pismo od komornika, tzn za co? Nie chciałambym czegoś ominąć bo czytałam że trzeba to e odpowiednim czasie podważyć.

W Łodzi są dwa sady rejonowe i z tego co się zorientowałam kilkunastu komorników przy nich. Musisz ustalić komornika - jak to zrobić? Trudno coś podpowiedzieć . Obdzwonić wszystkich? A może ktoś z rodziny ustali dane komornika na poczcie w miejscu zameldowania - są na kopercie. Nic nie zrobisz nie wiedząc jaki komornik to prowadzi - pozostanie czekać aż Cię odnajdzie:(

Czy powinnam odebrać to pismo? A jak odnajde komornika, zadzwonie i co dalej?

Powrót