wezwanie do rozlizenia przez us

• Autor wątku Autor wątku elzbieta33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elzbieta33

Użytkownik
Odpowiedzi
180
w roku 2007 pan X prowadził usługi rolnicze ,których nie rozliczył w ustawowym terminie. z racji tych dochodów (opodatkowane 8,5 % stawką ryczałtowa) nie osiągnął żadnych dochodów<< natomiast z tytułu zatrudnienia osiągnął dochód opodatkowany i z tego tytułu chciał odliczyc ulge na dzieci >jak mam teraz rozliczyć te dwie stawki <do tego dochodza jeszcze dochody żony na ogólnych zasadach z tytułu pracy na etacie?

Ryczałt - PIT 28 (termin minął 31 stycznia)
Przychody z zatrudnienia - PIT 37 (osobno mąż i żona) termin minął 30 kwietnia. Ulga na dzieci na PIT-O.

dziękuję za odpowiedz;w ustawowym terminie do 30.04 rozliczono razem dochody małżonków z ulgą na dzieci,wiem ,że terminy minęły dawno dodam tylko ,ze w poprzednich latach pan X rozliczał się ryczałtowo z działalności rolniczej ryczałtowo w terminach ustawowych - dostałam dziś kopie z potwierdzona data ,sprawę znam od dzis ,czas nagli ,mam tylko jeszcze jedno pytanie w jaki sposób napisać wyjaśnienia składając korektę zeznań pit-ów 37 obojga małżonków i deklarację pit 28 , o którą upomniał się US w piśmie do pana X, w wezwaniu nie było mowy o pitach 37 pana X i jego małżonki ,będę zobowiązana jeśli uzyskam odpowiedż na zadane pytania. i jeszcze jedno co grozi panu X za niezłożenie pit-28 w terminie?
osoba ,która wypełniała deklarację pit -37 przede mną nie została poinformowana przez pana X o tym ,że musi on składac pit-28 więc w dobrej wierze wypełniła wspólne rozliczenie małżonków na pit 37,ja wolałam teraz upewnić się ,że wypełnię te druki w sposób nie budzacy wątpliwości i do przyjęcia przez US . czasem trzeba ludziom pomagać ....pozdrawiam pana Janusza -liczyłam ,że odpowie na mój post :)

Cóż ja mogę doradzić. Gdyby nie to wezwanie z US, to można by było wyrazić "czynny żal" z powodu niezłożenia w terminie zeznania podatkowego. Ochroniłoby to przed ukaraniem. Teraz trzeba liczyć się z grzywną (od 200 zł wzwyż).
Wprawdzie nieznajomość prawa nie jest usprawiedliwieniem, ale cóż innego można napisać, a do zeznań musi być dołączone wyjaśnienie. Przy korektach także jest wymagane. Ja bym naiwnie napisał, że: " Nie wiedziałem o tym, że należy składać "zerowy" PIT 28, gdyż "zerowych" PIT-ów 37 nie składa się. Myślałem, że z PIT-em 28 jest tak samo :)". Nie zaszkodzi też wyrazić ten "czynny żal".
Powodzenia.

to już jest coś- od czego moge zacząć twórczość tzn. wymyslic odpowiednie formułki ,rano jasny umysł i na pewno sie uda wymyslic odpowiednie zwroty , jeszcze raz dxziekuję za pomoc i pozdrawiam

ja w podobnym temacie.
prowadzę IDG.
Od małzonki wynajmowałem (jej) mieszkanie na prowadz. tej IDG.
Spisana była (na 2 m-ce i potem rozwiązana)umowa najmu - umowa zgłoszona do US i z tego tytułu terminowo płaciła 8,5% ryczałt. To było na początku AD2007. Niestety zupełnie wyleciało nam z głowy, że z tego tytułu, powinna złożyć w tym roku PIT-a 28 :roll:
pytanie - czy z tego tytułu są jakieś sankcje? podatek był opłacany w terminie, "tylko" nie zostało złożone w terminie zeznanie podatkowe.

Od niewpłaconych w terminie zaliczek na podatek płaci się zwykle odsetki.
Natomiast za niezłożenie rocznego rozliczenia grozi grzywna, minimum 100 zł jak opóźnienie jest niewielkie.

Powrót