Wezwanie do sądu w sprawie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku zielonykrawat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zielonykrawat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Z góry przepraszam za, może śmieszne pytania, ale nigdy w sądzie nie byłem i jest to dla mnie kompletna nowość.
Pokrótce naświetlę sprawę...

Moja Mama zmarła, zapisała w testamencie mieszkanie mojemu Tacie (był jej mężem).
Dostałem wezwanie do sądu w sprawie wniosku mojego Taty o stwierdzenie nabycia spadku.
Jestem w tej sprawie stroną i zgadzam się z testamentem, nie chcę go podważać.

Sprawa jest w sądzie oddalonym od mojego miejsca zamieszkania o 500km, więc chciałbym "uniknąć" przyjazdu na 1 dzień, ale w wezwaniu jest napisane STAWIENNICTWO OBOWIĄZKOWE POD RYGOREM POMINIĘCIA.

1. Czy dobrze rozumiem, że nie stawiając się na wezwanie niejako przyznam, że nie mam żadnych roszczeń do mieszkania, czyli zgadzam się z testamentem? Czyli nic nie muszę robić?
2. Czy owo pominięcie dotyczyć będzie tylko tej sprawy?
Nie chciałbym zostać pominięty w przypadku innych spraw związanych z tym mieszkaniem...

W piśmie jest również adnotacja o zobowiązaniu mnie przez sąd (w terminie 14 dni), czy uznaję testament.
3. Czy to oznacza, że jeżeli nie mam zamiaru stawiać się osobiście w sądzie, to mogę jedynie wysłać stwierdzenie, że uznaję testament?

Jeżeli tak, jest jakaś ustalona formułka, czy po prostu mogę napisać, że nie wnoszę roszczeń do testamentu?

Pozdrawiam
Janusz

Rygor pominięcia dotyczy pominięcia dowodu z twoich zeznań, jeżeli się nie stawisz, po prostu sąd cię nie przesłucha. Napisz do sądu pismo, w którym napiszesz, że przychylasz się do wniosku i nie kwestionujesz testamentu oraz z uwagi na odległość, nie stawisz się w sądzie. Z resztą i tak nie ma sensu, bo sprawa spadkowa trwa ok. 10 minut.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
Tak właśnie myślałem, ale wolałem się upewnić.

Pozdrawiam serdecznie!

Powrót