wezwanie do sądu w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku bosia67
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bosia67

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam
Dostałam dzisiaj wezwanie do sądu gdzie firma windykacyjna złożyła wniosek
o stwierdzenie nabycia spadku.
Odziedziczyłam w spadku dług po ojcu w linii prostej ( nie złożyłam o odrzucenie spadku w terminie 6 miesięcy)
windykacja zgłosiła mnie jako jedyną która nabyła spadek w całości,dopisując jednocześnie cyt " wnioskodawca nie posiada informacji czy spadkodawca sporządził testament,także czy pozostali spadkobiercy złożyli oświadczenie
o przyjęciu lub odrzuceniu spadku"
Z tego co wiem testamentu nie było....
Moje pytanie brzmi: czy mogę kogoś z dalszej rodziny wskazać jako spadkobiercę ? np. kuzynostwo ojca i siostrzenicę ?
Czy tylko ja pozostaję kozłem ofiarnym ?
( wnuk odrzucił spadek w całości w wymaganym terminie)

NIe, bo dalsza rodzina nie jest powołana do dziedziczenia - spadkobierca ustawowym jest Pani. I przyjęła Pani spadek wprost (nie "w linii prostej"), z więc razem z długami, za które odpowiada majątkiem własnym.

Wnuk - to znaczy dziecko kogoś nieżyjącego z Pani rodzeństwa?

Prosze o podanie chronologii: data śmierci spadkodawcy, daty przeprowadzenia postepowania spadkowego (rozumiem, że się odbyło - wnuk odrzucił spadek...), data wniosku wierzyciela.

Postępowanie spadkowe nie odbyło się....Ojciec zmarł we wrześniu 2011... nie utrzymywałam z nim żadnych kontaktów. O śmierci dowiedziałam się od opiekunki społecznej ( ojciec mieszkał w mieszkaniu socjalnym i był pod opieka MOPS-u)
w grudniu 2012 otrzymałam pismo z windykacji,że jako domniemany spadkobierca jestem firmie winna pieniądze.I również w Grudniu po otrzymaniu pisma powiadomiłam wnuka ojca ( matka zmarła)o śmierci dziadka ,(wnuk dziadka nie znał) i zaleciłam aby notarialnie zrzekł się spadku w całości .....wysłałam tez pismo do windykacji z prośbą o wskazanie z jakiego tytułu powstała wierzytelność mojego zmarłego ojca odpisali z jakiego tytułu. z tytułu kredytu zaciągniętego w kwietniu 2009 roku tylko zapomnieli dopisać czego dotyczył kredyt czy był to kredyt-chwilówka kredyt-pożyczka czy kredyt gotówkowy..w zawiązku z tym nie podejmowałam już żadnych "dyskusji" z windykacją.Dzisiaj dostałam wezwanie do sądu o stwierdzenie nabycia spadku,wniosek złożyła firma windykacyjna....

Dlaczego wtedy gdy wnuk odrzucił spadek, nie zrobiła Pani tego samego lub nie przyjęła spadku z dobrodziejstwem inwentarza?
Zupełnie nieistotne jest, co to był za kredyt. I nie miała Pani nic do "przedyskutowania" z windykacją. Firma postąpiła słusznie - ma interes prawny w ustaleniu spadkobierców dłużnika.
Może Pani przed sądem probować uchylić się od skutków prawnych niezłożenia w przepisowym terminie oświadczenia o odrzuceniu spadku składając odpowiedni wniosek (i jednocześnie złożyć takie oświadczenie do protokołu) w związku z tym, że nie utrzymywała Pani kontaktów z ojcem i nic nie wiedziała o składnikach masy spadkowej pozostałej po nim. Będzie musiała Pani udowodnić, że nie wiedziała o zadłużeniu, a majątku ojciec nie pozostawił, więc uważała Pani, że nie ma nic do dziedziczenia.

bo dopiero po roku dowiedziałam się że mogłam odrzucić spadek....w dalszym postępowaniu będzie istotne co to był za kredyt i jaki był okres kredytowania ( przedawnienie roszczeń)....
Zatem mam teraz 14 dni na złożenie takiego oświadczenia ? czy dopiero przed sądem ?
W internecie znalazłam jedną ze spraw dotyczącą mojego ojca a nagłośnioną przez media
link prześlę na priv....myślę że to pomoże mi i utwierdzi sąd ,że nie wiedziałam od długach.Tak jak pisałam kredyt miał zaciągnąć w kwietniu 2009 roku będąc pod stałą opieką MOPS-u...Przesyłam link na priv.

Przedawnienie roszczeń w przypadku kredytu wynosi 3 lata. Liczymy albo od daty postawienia kredytu w stan wymagalności (jeżeli kredytobiorca zaniechał spłacania), albo od daty śmierci kredytobiorcy.
Zalinkowany materiał o niczym co by Pani pomogło, nie świadczy.

Powinna Pani: złożyć do sądu wniosek o uchyleniu się od skutków prawnych niezłożenia na czas oświadczenia o odrzuceniu spadku (tu ma być uzasadnienie, dlaczego tak się stało), jednocześnie złożyć samo oświadczenie o odrzuceniu spadku. Paru osobom na Forum się udało.

czy obydwa oświadczenia mam złożyć w tym samym czasie ? i czy złożyć mam do tej sprawy na którą mam termin wyznaczony ? czy niezależnie do sądu ?

Wnioski należy złożyć jednocześnie. Ponieważ forma złożyła wniosek o stwierdzenie nabycia spadku (tj. w tej własnie sprawie), jest to właściwy czas i miejsce.

a mogę ująć "dwa w jednym".....Ponadto na podstawie art. 1019.§1 punktu 2 k.c. , oświadczam, iż odrzucam spadek po zmarłym w dniu 25.09.2011 w Krakowie , do którego to spadku powołana jestem na podstawie dziedziczenia ustawowego.

Mają być 2 wnioski osobno, ale złożone na jednej sprawie.

Bardzo dziękuję za poradę.

dzięki za link,ale właśnie na podstawie twojej sprawy złożyłam taki wniosek
do sądu.Sprawa wyznaczona na 11 Kwietnia.Zobaczymy czy się uda.:)

Życzę powodzenia. Proszę poinformować o wyniku :)

Witam
Udało się ! Dzisiaj tj.13.06.2013.... udało mi się odrzucić spadek.Sędzina przychyliła się do mojego wniosku i powiedziała,że nie muszę się zgłaszać na następne sprawy,gdyż sąd będzie mnie tylko powiadamiał o dalszym postępowaniu.Będą szukać innych spadkobierców.
Dziękuję Ci Michał.B. za umieszczenie wskazówek :)
Pozdrawiam

Super. Cieszę się ,że pomogłem. Pozdrawiam i życzę dużo dobrego w życiu :)

Powrót