Wezwanie do sądu

• Autor wątku Autor wątku csdark
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

csdark

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,
Zacznę od początku, w grudniu ubiegłego roku skradziono mi samochód z pod bloku, mieszkam w wynajetym mieszkaniu i na policji podałem adres tego mieszkania do korespondencji, po niecałym miesiącu przyszło zawiadomienie o umozeniu dochodzenia i wpisaniu sprawy do rejestru przestępstw, dziś otrzymałem wezwanie na sprawe w charakterze swiadka. Wezwanie przyszło z sądu rejonowego z wydziału grodzkiego w sprawie pana XXX, niestety nie wiem o co chodzi i moje pytanie czy to wezwanie moze być zwiazane z kradzieżą mojego samochodu, sąd grodzki to raczej wykroczenia a ja nie przypominam sobie abym był świadkiem jakiegoś zdarzenia. Dodam jeszcze że na umorzeniu sprawy był podany jakiś numer: 1 Ds. 3344,06/Dr, a na wezwaniu sygn. akt VIIW334/07 czy te 334 moze być powiązane ??

No w sumie może, Ds to sygnatura postępowania przygotowawczego a VII W to już Sąd Grodzki.

Jednakże moim zdaniem jeżeli byłyby powiązane to zostałby Pan wezwany jako pokrzywdzony a nie świadek, na pierwszą rozprawę zawsze wzywa się pokrzywdzonego.

Ten adres podałem na komendzie po kradziezy samochodu, zameldowany jestem gdzie indziej dla tego sądze ze to moze być w sprawie auta, ale dziwi mnie fakt ze nie dostałem jakiegos wezwania na komende w celu rozpoznania samochodu bądź jego cześci, czy to mozliwe aby odrazu z sadu przyszło wezwanie ?

Po pierwsze Wydziały Grodzkie nie rozpatrują tylko spraw związanych z wykroczeniami, ale w niektórych sądach rozpatrują także sprawy o drobne przestępstwa.
Po drugie skoro wezwanie przyszło na adres Pan zamieszkania, a adres ten został podany tylko i wyłącznie w toku tej sprawy z kradzieżą Pana pojazdu, to obecna sprawa jest jakimś odpryskiem sprawy kradzieży - może np Pana samochodem kierował znajomy który ma orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów etc.
Po trzecie nie ma żadnego związku między sygnaturą prokuratorską, a sygnaturą sądową. Sygnatura to nic innego jak kolejny numer (liczba porządkowa) sprawy w repetytorium. To że cyfry się pokrywają to czysty zbieg okoliczności. Proszę nie doszukiwać się tu związku.

Ja pisząc o jakimś związku miałem na myśli tylko, że przeszło do kolejnego etapu - przed sąd.

A co to cyfr to zgodzę się z przedmówcą w całości - po prostu kolejna liczba porządkowa.

Powrót