Wezwanie do urzędu celnego. Art. 110a § 1 k.k.s.

• Autor wątku Autor wątku Robert_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robert_1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Jestem właścicielem niewielkiego serwisu bukmacherskiego.

Dzisiaj otrzymałem wezwanie do urzędu celnego w charakterze podejrzanego o popełnienie czynu zabronionego określonego w art. 110a § 1 k.k.s. (Zlecenie lub prowadzenie reklamy z naruszeniem przepisów ustawy). Pytanie co teraz? Co mi grozi, jak się usprawiedliwiać? :)

Pozwolę sobie nieco odświeżyć temat. Na wizytę w urzędzie nadal czekam więc w międzyczasie postanowiłem zasięgnąć rady gdzie się tylko da. Napisałem związku z tym do jednego z bukmacherów. Oto jego odpowiedź na mojego maila:

"Do chwili obecnej żadne organy i urzędy nie podjęły kroków prawnych przeciwko bet-at-home.com z powodu Ustawy o Grach Losowych z 2010 roku. Słyszeliśmy jednak o pojedynczych sytuacjach, że partnerzy reklamujący nasz serwis poprzez banery, otrzymując kary pieniężne od Urzędów Skarbowych. Proponujemy dalej prowadzić reklamę a w przypadku ewentualnej kary pieniężnej skierować się do sądu.
Nasi partnerzy mogą się odwołać przeciwko własnemu państwu, z powodem utraty wolności prowadzenia usług, oraz ze względu na fakt, że prowadzona działalność następuje we współpracy z firmą bet-at-home.com, która jest zarejestrowana na terenie Malty. Wolność świadczenia usług poparta jest artykułem 56 AEUV i mówi jasno, że: Firmy, które posiadają swoją siedzibę w Państwie Członkowskim Unii Europejskiej i które prowadzą tam zgodną z prawem działalność, mogą to także prowadzić w pozostałych krajach członkowskich. Narodowa Ustawa o Grach Losowych nie może być dyskryminowana i musi być zaakceptowana przez Komisję UE.

W Polsce taka sytuacja nie została zaakceptowana, ponieważ polska Ustawa o Grach Losowych, narusza wymagania Unii Europejskiej i nie jest akceptowana przez Sąd Najwyższy w Polsce.

Sąd Najwyższy w Polsce posiada już kilka podobnych przypadków, jak np. nasza reklama w Zakopanem, która została przekazana do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości z powodu złamania zasad Gier. Do tej pory nie doszło do wydania wyroku o winie i karze w związku z wyżej wymienioną sytuacją.

Do poniższej wiadomośći dołączamy również link:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zor...-maja-zarzuty-za-reklame-hazardu-2483206.html "

Co myślicie na ten temat? Czym mam jakieś szanse na wygranie ewentualnej sprawy w sądzie? :)

Robert_1 napisał:
Narodowa Ustawa o Grach Losowych nie może być dyskryminowana i musi być zaakceptowana przez Komisję UE.

Zapomnieli dodać, że ustawa hazardowa w zakresie dotyczącym rozwiązań technicznych - m.in. odnoszących się do hazardu internetowego, ZOSTAŁA notyfikowana Komisji Europejskiej, która żadnych zastrzeżeń nie zgłosiła.

Robert_1 napisał:
W Polsce taka sytuacja nie została zaakceptowana, ponieważ polska Ustawa o Grach Losowych, narusza wymagania Unii Europejskiej i nie jest akceptowana przez Sąd Najwyższy w Polsce.

Nie wiem o co chodzi z tym Sądem Najwyższym (ktoś tu chyba popłynął... ) natomiast pogląd o naruszaniu "wymagań Unii Europejskiej" jest prywatnym poglądem właścicieli tegoż serwisu. Skoro ETS dopiero wypowie się w tej kwestii.

Robert_1 napisał:
Co myślicie na ten temat? Czym mam jakieś szanse na wygranie ewentualnej sprawy w sądzie? :)

Tak. Pod warunkiem, że weźmiesz dobrego prawnika.

Witam
i jak sie u Ciebie zakończyła sprawa?
jak się broniłeś - masz jakieś sugestie?
pytam ponieważ też dostałem podobne wezwanie

a Ty jego adwokat jesteś?
czy tylko nabijasz posty?

otrzymałeś odpowiedź to co masz za problem?

pytałem Robert_1
chciałbym tez wiedzieć jakiej wysokości była to grzywna, jak przebiegła sprawa, czy się przyznał itp
Nie uczestniczysz w dyskusji a nagle jakieś puste słowa piszesz

A ja sie zastanawiam nad jednym
Wzywaja takiego goscia
A ja dostaje maile z interii czy swistaka którzy reklamując bukmachera ;/
oczywiscie zagranicznego

witam
naszczescie u mnie obeszlo sie bez wiekszych przejsc
zaproponowali dobrowolne przynznie sie do wizy i 500 zl - razem ze sądem 650 zł
najniższa kara, ale slyszalem o sporo wiekszych!
przypominam ze 720 stawek dzienny dzisiaj to od 500 zl do 12 mln!!!

Witam serdecznie. Mnie również trafił ten wątpliwy zaszczyt. Reklama Betsafe na stronie, sprawa prowadzona przez UC w Opolu, wezwanie do lokalnego urzędu. Na miejscu, aby uprościć procedury, przyznałem się do winy, odmówiłem wyjaśnień i zapłaciłem 3168zł. Do SR w Opolu poszedł wniosek o uznanie dobrowolnego poddania się karze. I tu ZONK. Sąd zwrócił sprawę Urzędowi Celnemu w Opolu, gdyż nie zachodzą podstawy do uwzględnienia wniosku. W uzasadnieniu pada mnóstwo spraw rzutujących na sytuację, w tym zarzut nie notyfikowania przepisu technicznego KE. Istotne, jak myślę jest podsumowanie:

Wobec tego w wyniku zastosowania przepisów dyrektywy - w interpretacji przyjętej przez Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej - nigdy nie dochodzi do uchylenia przepisu krajowego sprzecznego z dyrektywą z systemu prawa, a jedynie do niemożności zastosowania go przez organy państwa (nie tylko sądy, ale przez każdy organ, którego działanie jest przejawem władzy państwa - to na państwie, jako całości ciąży bowiem obowiązek przepisów unijnych, całość, jest odpowiedzialne za szkody poniesione przez jednostkę w wyniku nieprzestrzegania prawa unijnego).
[...]Przekładając zawarte w postanowieniu Sądu najwyższego z dnia 27 listopada 2014r w sprawie i sygn. akt II KK 55/14 na grunt niniejszej sprawy należało zatem uznać, że w przypadku ustawy o grach hazardowych istniała konieczność ich notyfikacji przez Komisję Europejską [...]
Tym samym stwierdzić należy, iż powołane przepisy art. 6 i 14 ustawy o grach hazardowych, wobec braku ich notyfikacji nie mogą być traktowane jako przepisy obowiązujące w aktualnym stanie prawnym. Tymczasem przepis art 110a § 1 kks jest przepisem blankietowym i nie może być stosowany samodzielnie bez odpowiedniego przepisu ustawy o grach hazardowych.

I teraz pytanie? Czy mam się jeszcze spodziewać kłopotów? Co mnie czeka? Zwrotu grzywny raczej się nie spodziewam ;)

Ja zostałem wezwany do UC w roli świadka. Pamiętam, że opublikowałem reklamę portalu hazardowego na stronie, po czym po informacji od hostingu ją niezwłocznie usunąłem. Czy mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności lub otrzymać karę?

Jeśli to Ty publikowałeś reklamę, to nie zdziw się, jeśli dostaniesz dla odmiany wezwanie do stawienia się w charakterze podejrzanego o przestępstwo karno-skarbowe. UC ustala sprawcę, potem sprawa ma dalszy bieg. UC sprawdza właściciela domeny oraz operatora serwera i najpierw od niego żąda usunięcia reklamy/blokady konta. Operatorzy zwykle podają dane abonenta odpowiedzialnego za ww. treść. W moim wypadku czas od wykrycia do wezwania to około 2 miesiące.

W moim wypadku (dalszy ciąg historii z poprzedniego posta) dostałem nieobowiązkowe wezwanie na rozprawę mającą na celu oddalenie zarzutu. Poinformowano w nim (wezwaniu) również UC, że powinien zatrzymać zapłaconą przeze mnie grzywnę do dyspozycji sądu (w domyśle zwrot mnie).

Ja dostałem 2 mies. temu informację od hostingu żeby usunąć wpis. Zrobiłem to od razu. Jakie mogą być konsekwencje?

Jestem po drugiej wizycie w Urzędzie Celnym. Wolałbym skonsultować się przed kolejną z prawnikiem. Specjalisty z jakiego zakresu powinienem szukać?

i jak sie zakończyła Twoja sprawa, też otrzymałem wezwanie w podobnej sprawie

Powrót