Wezwanie do urzedu kontroli skarowej

• Autor wątku Autor wątku wojtekmaster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtekmaster

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
witam
dostalem takie wezwanie
"Wzywa się Pana do osobistego stawienia się w dniu.... w Urzędzie Kontroli Skarbowej w .... w charakterze podejrzanego w sprawie sprzedaży za pośrednictwem serwisu aukcyjnego allegro.pl

tj. o przestepstw skarbowe z art.62 paragraf 4 kks w zw. z art. 6 paragraf 2 kodesku karnego skarbowego

jakie moga byc konsekwencje takiego wezwania?

poproszą, żebyś zaprezentował, jak prowadzisz i dokumentujesz swoją działalność gospodarczą....

w tym problem ze nie prowadze DG jakies 1,5 roku temu sprzedalem okolo 300 przedmiotow na allegro i od tamtego czasu go nie uzywalem

a co to były za przedmioty?
używane, nowe, kupione w hurtowni?

a jeżeli chodzi o konsekwencje to zależy od skali dzialalnosci
pewnie grzywna jak sie zgodzisz na samoukaranie

byly to uzywane telefony ktore przywiozlem z niemiec

a jak wysoka moze byc taka grzywna i od czego sie ja liczy

po pierwsze to us moze kazać ci zaplacić podatek od przychodu np w wysokosc 19%
no chyba, ze udowodnisz ile zaplaciles za telefony np. fakturami to us policzy ci od dochodu 19% (o ile nie przekroczyles skali podatkowej)
takze naliczyc Vat do zaplacenia (chociaz nie wiem jak to jest w przypadku "importu")
no i dać grzywne
a liczy sie od skali "procederu"

Niestety w przypadku nieujawnionych wcześniej dochodów podatek nie wynosi 19%, tylko jest to karna stawka 75%.

a jakie sa dalsze konsekwencje w przypadku nie zaplacenia naliczonej grzywnej??

nakaz zaplaty, komornik

tigrus jestes pewnien co do tej stawki i do tego, ze w tym przypadku sie ją stosuje?

wojtek master a ile na tym zarobiles mniej wiecej?

a co moze mi zajac komornik jak jestem w obecnej chwili zameldowany jeszcze u rodzicow nic swojego nie mam a na koncie brak gotowki??

obrotu calkowitego moze byc okolo 40 000- 50 000zł ale zarobku moglo byc max 10 000 tylko tego nie stety nikomu nie udowodnie

jeżeli nic nie masz to ci w tym momencie nic nie zajmnie, ale to będzie "wisiało" nad tobą i będą rosły odsetki
jeżeli pracujesz to może zająć ci pensje, zwrot podatku dodchodowego, a także inne rzeczy, które należą do Ciebie np. samochód, ziemię itd
teoretycznie też rzeczy typu dvd, komputer, ale raczej komornicy sie w to nie bawią
upieraj sie przy tym zarobku, weź dowody na prowizję allegro (to jest twoj koszt, ktory poniosles), byc moze naczelnik tylko oszacuje ile zarobiles i nie naliczy ci od przychodu

prowizja z Allegro to pewnie grosze, reszta kosztów nie do udowodnienia.... według mnie będzie szacowanie dochodu....

a czy mona by bylo tak zakrecic sprawe ze np paragrafy ktore niby zlamalem tycza sie handlu stacjonarnego a nie handlu elektronicznego a to chyba jest cos innego
i pochodza z dzienika ustaw z 1999 r a te 10 lat temu raczej w polsce nikt nie myslal o handlu elektronicznym

mysle, ze nie mozna
prowadzenie ciaglej sprzedazy na allegro jest dzialalnioscia gospodarcza
ze nikt nie myslal....ale Ustawa obowiazuje
zlamales prawo, ale oczywiscie masz prawo do obrony
jak Cie stac to pewnie mozesz wyznaczyc adwokata, ktory bedzie Cie reprezentowal/skladal za CIebie wsnioski itd
tylko czy warto

ok jak na razie dostalem grzywna do zaplaty

ale mam jeszcze inne pytanie bo jesli chciał bym dalej sprzedawac na allegro i zalozyc dg to jak sie poprawnie rozliczc z us jesli np.

kupił bym telefon na allegro (za 50zł) a pozniej za posrednictwem allegro sprzeda za wiecej (100zł) to czy zostanie policzone 19% od dochodu czyli od tych zarobionych 50zł czy tez od calosci?
dalej idac jak rozliczyc sie z kosztami wysylki ?

wojtekmaster napisał:
kupił bym telefon na allegro (za 50zł) a pozniej za posrednictwem allegro sprzeda za wiecej (100zł) to czy zostanie policzone 19% od dochodu czyli od tych zarobionych 50zł czy tez od calosci?
dalej idac jak rozliczyc sie z kosztami wysylki ?

Podatek liczony jest od dochodu. Z tym, że dochód to przychód - koszty. Tak więc przy podanych założeniach należy policzyć podatek od kwoty:
100-50-inne koszty (w tym ZUS, koszty przesyłki, wynajmu pomieszczeń i wiele innych związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej).

ok ale czy aukcja allegro jest wystarczajacym dowodem zakupu dla us przeciez osoba prywatna nie wystawi mi faktury czy paragonu?

Powrót