Wezwanie do uzupełnienia braków formalnych

• Autor wątku Autor wątku nowy_k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowy_k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry.
Wyrok w sprawie jest prawomocny i pozwany nie wywiązał się z wyroku.
Złożono do sądu wniosek wierzyciela o wszczęcie egzekucji wykonana czynności.
Sąd przysłał wezwanie do uzupełnienia braków formalnych w postaci zapłaty pewniej sumy na konto sądu.

Proszę o podpowiedź:
- czy mając całkowite zwolnienie z kosztów sądowych należy taką opłatę wnieść do sądu czy też wysłać pismo do sądu o zwolnieniu z kosztów sądowych?

nowy_k napisał:
Złożono do sądu wniosek wierzyciela o wszczęcie egzekucji wykonana czynności.
złożono wniosek o nadanie klauzuli wykonalności do prawomocnego wyroku,
nowy_k napisał:
Sąd przysłał wezwanie do uzupełnienia braków formalnych w postaci zapłaty pewniej sumy na konto sądu.
sąd wezwał do wniesienia opłaty za nadanie klauzuli wykonalności do prawwomocnego wyroku,
nowy_k napisał:
- czy mając całkowite zwolnienie z kosztów sądowych należy taką opłatę wnieść do sądu czy też wysłać pismo do sądu o zwolnieniu z kosztów sądowych?
według mnie powinno się wnieś opłatę od tej czynności,

Dziękuję za zainteresowanie.

Aby złożyć do sądu wniosek o wszczęcie egzekucji wykonania czynności to musiałem mieć najpierw tytuł wykonawczy który otrzymałem od sądu, bez opłat.

Sąd stwierdza, że otrzymany tytuł uprawnia do egzekucji........
Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne.

- czy klauzula wykonalności do prawomocnego wyroku a tytuł wykonawczy to dwie różne rzeczy?

Stąd było moje pytanie o tej opłacie - jak to jest?
Jeśli będą potrzebne dodatkowe informacje o których nie wiem, proszę o poprowadzenie.

nowy_k napisał:
Aby złożyć do sądu wniosek o wszczęcie egzekucji wykonania czynności
oj mylisz pojęcia,
nowy_k napisał:
Cytat:
Sąd stwierdza, że otrzymany tytuł uprawnia do egzekucji........
Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne.
nie wiem po co to wstawiono?
nowy_k napisał:
czy klauzula wykonalności do prawomocnego wyroku a tytuł wykonawczy to dwie różne rzeczy?
tytuł wykonawczy to prawomocny wyrok opatrzony w klauzulę wykonalności nadaną przez sąd,

Jakiego roszczenia dotyczył wyrok?

Jak zapłaty to wniosek o wszczęcie egzekucji kieruje się do komornika.

Wyrok dotyczył źle wykonanej usługi.

Pozwany ma wymienić zainstalowane materiały na nowe + usunięcie zabrudzenia.

Wyrok uprawomocnił się 15.01.2025 r. i do dziś pozwany nie wykonał wyroku sądu a jedynie przysłał maila 1 dzień po terminie, że mam sam to zrobić i dochodzić zapłaty z jego ubezpieczycielem.

Ostatnia edycja:
Nie wiem, jak brzmiał wniosek do sądu, ale z tego wynika, źe są podstawy do złożenia wniosku o wezwanie przez sąd dłużnika do wykonania czynności, a dalej wydania upoważnienia do wykonania przez wierzyciela czynności na koszt dłużnika (art. 1049 kpc). Opłata od takiego wniosku wynosi 200 zł (art. 70 pkt 1 uksc).

Lathi napisał:
......... Opłata od takiego wniosku wynosi 200 zł (art. 70 pkt 1 uksc).
to wiem, pytanie było:
- czy tą opłatę mam wnieść?
mając całkowite zwolnienie od kosztów sądowych w przyszłej prawie z powództwa wnioskodawcy przeciwko ........... prowadzącemu działalność gospodarczą z tytułu nienależytego wykonania umowy montażu ...........

W tym przypadku wysłałem pismo, że jest zwolnienie z kosztów i zostało to uwzględnione.
Opłaty nie wnosiłem

Może przyda się to komuś.

Powrót