Wezwanie do zaniechania

• Autor wątku Autor wątku Kembiix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kembiix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie
Dostałem ostatnio list z pismem pt. "WEZWANIE DO ZANIECHANIA NIEDOZWOLONYCH DZIAŁAŃ". Dokładnie dotyczy to jednego produktu sprzedawanego w mojej firmie. W piśmie są odwołania do przepisów zawartych w art. 13 ust. 1 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i niewolniczym naśladownictwie. List zakończony jest frazą "Zgodnie z przepisem art. 18 ust. 1 pkt 1 Ustawy, pokrzywdzony przedsiębiorca może w szczególności domagać się zaniechania niedozwolonych działań.
Produkt o którym mówię, jest podobny do innego oryginalnego produktu, tzw. inspirowany. W nazwie na naszej stronie jest wymieniona nasza nazwa + nazwa oryginalnego produktu, czy tylko o to chodzi? Czy wystarczy usunąć oryginalną nazwę, lub dopisać przed nią 'inspirowany XYZ' ? Po researchu sklepów konkurencji, wydaje mi się, że tak, bo mają tylko swoje własne nazwy, lub dopisane 'inspirowany', ale wolę się upewnić co dalej zrobić. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Dodam jeszcze, że wymiary obu produktów się różnią.

Kembiix napisał:
... ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i niewolniczym naśladownictwie. ...
Nie ma takiej ustawy, jest Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.
Kembiix napisał:
... podobny do innego oryginalnego produktu, tzw. inspirowany. ...
A na czym owa inspiracja miałaby polegać?

Na tym że produkt jest podobny, ale kilka rzeczy jest w nim zmienionych.

Masz dwa wyjścia, porozumieć się albo czekać na rozstrzygnięcie sądowe.

To czy utwór jest inspiracją czy opracowaniem orzeka sąd. Natomiast skoro sam piszesz o "podobieństwie" i że 'kilka rzeczy jest zmienionych" to jednak śmierdzi mi tutaj jednak opracowaniem i jak najbardziej roszczenia są zasadne.

Pilif1 napisał:
... to jednak śmierdzi mi tutaj jednak opracowaniem i jak najbardziej roszczenia są zasadne.
Już offtopujesz, zaczynam mieć obawy czy rozumiesz o czym piszesz. Samochód też jest podobny jeden do drugiego tylko kila rzeczy mają zmienione.

LeszsekS napisał:
Już offtopujesz, zaczynam mieć obawy czy rozumiesz o czym piszesz. Samochód też jest podobny jeden do drugiego tylko kila rzeczy mają zmienione.
Zgadza się. Jednak przypuszczam, że skoro autor dostał takie wezwanie to nie dotyczy takich oczywistości jakie wymieniłeś. Znając tak mało szczegółów odnośnie tych produktów to możemy się tylko zastanawiać czy chodzi rzeczywiście o auto podobne do auta czy o tą samą suszarkę do włosów ze zmienionym logo.

Pilif1 napisał:
... Jednak przypuszczam, ...
Swoje przypuszczenia nie mające odzwierciedlenia w informacjach Pytającego pozostaw dla siebie, nie offtopuj, ostrzegam ostatni raz.

Ok, dziękuję LeszsekS, chyba jako jedyny jakoś sensownie odpowiedziałeś. Po poradach otrzymanych od zaprzyjaźnionych sklepów postąpię tak samo jak oni. Jaki będzie finał, o ile taki będzie przy tym co zamierzam zrobić, poinformuję edytując pierwszy post, temat myślę do zamknięcia.

Powrót