Wezwanie do zapłacenia mandatu.

• Autor wątku Autor wątku Uregulowany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie pisz kolejnej głupoty, że SM nie może na podstawie monitoringu ujawniać wykroczeń. Co do zdjęć - SM uważa że popełniono wykroczenie a Uregulowany twierdzi że nie. Są zdjęcia, ma prawo odmawiać mandatu i niech w sądzie broni się.

kforum napisał:
Nie pisz kolejnej głupoty, że SM nie może na podstawie monitoringu ujawniać wykroczeń. Co do zdjęć - SM uważa że popełniono wykroczenie a Uregulowany twierdzi że nie. Są zdjęcia, ma prawo odmawiać mandatu i niech w sądzie broni się.

Jak widze to do ciebie pewne informacje nie docierają. Napisze jeszcze raz:
Jezeli tam jest znak zakaz wjazdu to SM nie ma uprawnień do kontroli ruchu w tym zakresie, zatem dyskusja z nimi jest zbędna. W takim wypadku SM nie ma również prawa pytać właściciela pojazdu komu w tym czasie powierzył pojazd, a więc nie ma uprawnień do skierowania sprawy o niewskazanie do sądu...

Co do karania przez SM mandatami za wykroczenia w ruchu drogowym ujawnianymi za pomocą monitoringu to zapoznaj sie z problemem a potem dopiero zabieraj głos...

A możesz spojrzeć na zdjęcia i zobaczyć jaki znak tam stoi ?
A jaki ty widzisz problem ukarania kogoś za naruszenie zakazu ruchu na podstawie monitoringu ?

Oglądając zdjecia nie mogę stwierdzić jaki tam jest znak. Według słów kolegi uregulowanego tam jest znak zakaz wjazdu.

A co do twojego drugiego pytania to myślę, że powinnaś poczytać troche...

best1000 napisał:
Jak widze to do ciebie pewne informacje nie docierają. Napisze jeszcze raz:
Jezeli tam jest znak zakaz wjazdu to SM nie ma uprawnień do kontroli ruchu w tym zakresie, zatem dyskusja z nimi jest zbędna. W takim wypadku SM nie ma również prawa pytać właściciela pojazdu komu w tym czasie powierzył pojazd, a więc nie ma uprawnień do skierowania sprawy o niewskazanie do sądu...

Co do karania przez SM mandatami za wykroczenia w ruchu drogowym ujawnianymi za pomocą monitoringu to zapoznaj sie z problemem a potem dopiero zabieraj głos...

Oczywiście że SM ma prawo do kontroli w zakresie znaku B-1

To ma czy nie ma - kto tu jest kompetentny ? A kto tylko udaje ?

Masz przepis z ustawy Prawo o Ruchu Drogowym :

Art. 129b. 332) 1. Kontrola ruchu drogowego w gminach lub miastach, które utworzyły straż gminną (miejską) może być wykonywana przez strażników gminnych (miejskich).

2. Strażnicy gminni (miejscy) są uprawnieni do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec:

1) kierującego pojazdem:

a) niestosującego się do zakazu ruchu w obu kierunkach, określonego odpowiednim znakiem drogowym,

Ze zdjęć , które zamieściłeś wynika, że stoi tam znak B-1, czyli zakaz ruchu w obu kierunkach. SM ma prawo ukarać cię za to wykroczenie.

I teraz muszę się w pełni zgodzić z @kforum :)

@ lura novit curia
@kforum

Zakaz wjazdu to znak b-2
Zakaz ruchu to znak b-1

Napiszę to jeszcze raz:

JEZELI jest tam znak zakaz wjazdu ( znak b-2) to SM nie ma uprawnień do kontroli.
JEZELI jest tak jak pisze kolega uregulowany i tam jest znak b-2 to SM nie ma prawa kontroli ruchu w tym zakresie.

Best1000, może pójdź do okulisty skoro nie widzisz co jest na zdjęciach z postu #1 nadesłanych przez autora zamiast pisać posty bez sensu. Ja tam widzę znak B-1.

kforum napisał:
Best1000, może pójdź do okulisty skoro nie widzisz co jest na zdjęciach z postu #1 nadesłanych przez autora zamiast pisać posty bez sensu. Ja tam widzę znak B-1.

A ja nie nie mogę tego stwierdzić ...

Sry - to był "ZAKAZ RUCHU" : (

No to pech.
Teraz pozostaje tylko udowodnić, że wykroczenia nie było i/lub ewentualnie kwestionować uprawnienia SM do karania za wykroczenia zarejestrowane za pomocą monitoringu. Wbrew temu co twierdzą niektórzy na tym forum jest to możliwe...

Oczywiście, że SM może ukarać za wykroczenie ujawnione monitoringiem.

Bardzo kategoryczne stwierdzenie...
Szkoda, że nie zawsze prawdziwe...

Monitoringiem nie koniecznie, urządzeniem rejestrującym już prędzej, skomplikowane to.

Kamera monitoringu sama w sobie nie jest, ale IMHO jak podłączą rejestrator za 2 tyś PLN albo nawet taniej to już staje się urządzeniem rejestrującym.

Monitoring rejestruje wykroczenie, strażnik pisze notatkę z tego. Może czy nie ?

Uregulowany - dostałem identyczne zdjęcie. Moim zdaniem jest to zupełnie bezprawne, bo jest to zapomniana przez świat droga i nie mam pojęcia w jaki sposób moglibyśmy stworzyć tam zagrożenie. Ewidentnie straż miejska przekracza w tym momencie swoje uprawnienia. Niestety mandat zapłaciłem, chcąc mieć święty spokój. Wiem jednak, że to kompletnie niesprawiedliwe. Tu jest artykuł, w którym twierdzą, że straż miejska nie ma prawa używać stałych fotoradarów - Straż miejska nie może łapać kierowców na fotoradar!. Straż miejska i straż gminna nie może karać kierowców na podstawie zdjęć z fotoradarów - Motoryzacja, testy samochodowe i aktualności - portal motoryzacyjny SuperAuto24.pl. Mam jedną prośbę do Ciebie, napisz jaki jest ciąg dalszy, czy spotkałeś się ze strażą miejską i co Ci powiedzieli. I mam jeszcze jedną prośbę, znasz może z imienia i nazwiska pracowników Straży Miejskiej? Rozważam bowiem możliwość złożenia skargi na jednego z pracowników.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót