Wezwanie do zapłacenia mandatu.

• Autor wątku Autor wątku Uregulowany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Uregulowany napisał:
W świetle orzeczenia Prokuratora Generalnego - SM nie ma prawa, karać na pdst. zapisu z monitoringu.
To nie żadne orzeczenie Prokuratora Generalnego (cokolwiek by to miało znaczyć), tylko opinia jednego z pracowników Prokuratury Generalnej.

Witam serdecznie,
Bardzo proszę o poradę w takiej kwestii:
Jeśli otrzymam mandat za wykroczenie ( nie dostosowanie się do znaku b-1) wystawiony przez SM na podstawie zdjęć z monitoringu miejskiego, to mogę go nie przyjąć, kierując się opinią Prokuratora Generalnego? (http://www.pg.gov.pl/index.php?0,821,1,684)

Nie masz obowiązku przyjmowania mandatu, ale Straż Miejska może zawsze przekazać sprawę Policji, a wtedy nie unikniesz kary. W sądzie grzywna może być wyższa.

Troszkę źle sformułowałem pytanie, bo to, że mogę nie przyjąć mandatu, to wiem. Chodzi mi o to, czy taki argument (opinia Prokuratora Generalnego dot mandatów z monitoringu) jest dość silny, czy mam jakieś szanse, no i czy możliwe jest żeby SM nie przekazała sprawy policji i np anulowała mandat?

Jeszcze jedno pytanie,
Czy SM może nakładać punkty karne za w/w wykroczenie drogowe?

Ostatnia edycja:
Punkty karne są nakładane niezależnie od tego, która instytucja stwierdziła wykroczenie drogowe.

Czy ktoś orientuje się jaki w tej chwili obowiązuje mandat za niestosowanie się do znaku B-1 "zakaz ruchu w obu kierunkach" ? Czy to jest aktualny taryfikator TARYFIKATOR MANDATÓW 2012 [2013]: Nowy taryfikator mandatów - tabela PUNKTÓW KARNYCH. NOWY TARYFIKATOR CZERWIEC 2012, TARYFIKATOR CZERWIEC 2012, mandaty, motoryzacja, nowy taryfikator, taryfikator, taryfikator 2012, punkty karne, tabela punktów k ?
W tej tabeli za to wykroczenie naliczane jest 5pkt i 250zł, a czytałem gdzieś, że za to wykroczenie są widełki od 20zł-500zł .

Witam, podepnę się do tego tematu bo również dotyczy Straży Miejskiej, otóż otrzymałam w lutym pismo gdzie kazano odesłać cześć A,B,C wypełnioną, wskazanie kierującego pojazdem gdzie było wykroczenie w styczniu, każdy wie o co chodzi. Samochód zarejestrowany na mnie, kierował mąż, wypełnił odpowiednią część i odesłał, w sierpniu dostaliśmy pismo zaadresowane już na męża (co na moją logikę jego wypełnioną część SM otrzymała). Pismo odebrałam ja ponieważ mąż pracuje zagranicą, było to w sierpniu w piśmie kazano mężowi stawić się w siedzibie SM oddalonym od naszego miejsca zamieszkania ok 60km, w imieniu męża zadzwoniłam do SM gdzie oczywiście nie mogli udzielić mi informacji w jakim celu mąż ma się stawić ( z pisma wiedziała, ze chodzi o wykroczenie ze stycznia) Pan powiedział mi również, że skoro mąż jest za granicą to niech przyjedzie do nich jak wróci nawet jak to będzie za miesiąc czy dwa bo to nie pilne on sobie zaznaczy. Dzisiaj przychodzi Pan policjant do męża, którego oczywiście nie ma bo musi uzyskać od niego informacje, gdzie pracuje, ile zarabia i jaki ma majątek. Powiedziałam, że nic nie powiem do póki nie skonsultuje tego z mężem, w każdym bądz razie mąż ma zadzwonić do tego pana policjanta jak przyjedzie do polski w przyszłym tyg. Dane potrzebne mu są, żeby SM mogła skierować sprawę do sądu. Moje pytanie to przede wszystkim dlaczego po odesłaniu odpowiedniej części nie wystawili mandatu, zapłacilibyśmy i byłoby z głowy, nie byłoby żadnego sądu i opłat sądowych, co mamy teraz zrobić???

Stanowisko Prokuratury Generalnej nie jest w żaden sposób wiążące.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót