Wezwanie do zapłaty bez wystawienia mandatu

• Autor wątku Autor wątku kjellon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kjellon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Dzisiaj dostałem listownie wezwanie do zapłaty mandatu którego nie otrzymałem. Wiem, brzmi to trochę dziwnie... . Sytuacja miała miejsce miesiąc temu w nocnym tramwaju, kierowca odmówił mi sprzedania biletu ponieważ miałem całe 50 złoty i nie miał mi jak wydać. Nim przejechałem 1 przystanek podszedł do mnie kontroler któremu wyjaśniłem sytuację, poprosił ode mnie bilet miesięczny (nie jest on ważny na linii nocnej) i spisał z niego numer. Powiedział że MANDATU NIE WYSTAWI ale mam rozmienić pieniądze (u kogoś z innych podróżnych) i kupić bilet. Nie wypisał wtedy mandatu, nie dostałem niczego do podpisania, nie mam duplikatu który powinienem otrzymać w przypadku wystawienia mandatu. Czy można wystawić mandat na podstawie nr biletu miesięcznego? Czy mógł go wystawić nie informując mnie o tym?
Proszę o pomoc.

skoro nic nie podpisywałeś to w jaki sposób ma Ci udowodnić przed Sądem, że nie posiadałeś biletu na przejazd?

Jeżeli nic nie podpisywałeś to moim zdaniem nie dostałeś mandatu. W przypadku odmowy przyjęcia mandatu kontroler (w zależności od zapisu w regulaminie przewozu) wzywa Policję w celu ustalenia personaliów osoby kontrolowanej. Z takiej sytuacji jest również sporządzana notatka. Jeżeli nie ma żadnego podpisanego przez Ciebie dokumentu znaczy że mandat nie został wystawiony i przyjęty, a to że kontroler spisał numer biletu miesięcznego to jeszcze nic nie znaczy. Nie jest przecież jak fotoradar który robi zdjęcia a po rejestracji potem dochodzi się do winnego.

gdyby tak było, że po spisaniu nr biletu moznaby wystawić mandat, to kazdy kontroler, który chciałby sie wykazać podczas rutynowej kontroli spisywałby nr biletów, a później składał informacje, że ta osoba jechała bez biletu...

Powrót