Wezwanie do zapłaty dłógu po 14 latach

• Autor wątku Autor wątku Reappers
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Reappers

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, moja matula otrzymała pismo od firmy windykacyjnej i nie wie co robić, Mówię jej aby nie płaciła bo jest to przedawniony dług a takie firmy zarabiają na starszych osobach które po prostu boją się i płacą. Ale ja do końca nie wiem, jak od spłaty się odwołać.

Nie płacić długu czy trzeba wysłać im pismo z jakimś wzorem do odwołania spłaty z powodu przedawnienia.

Zwróciłem uwagę iż pieczątkę mają skserowaną, a na dokumentach powinny być oryginalne więc pod uwagę bardzo pisma ja nie biorę :P
Oto pismo, proszę o jakąś odpowiedź.

virtual_1437136740__11759508_843282442407728_828529821_n.jpg

pismo od firmy windyfikującej zadłóżenia, CreditExpress. Za nie przerwanie opłat czasopism które przychodziły do domu i trzeba było płacić. Z 2001 roku a pismo przyszło w piątek 2015 :D ..

Nic nie robić, nie pisać, nie odpowiadać, nie kontaktować się itp.
Jak przyjdzie pismo z sądu, podpowiemy, co robić.

Dziękuję bardzo :P uspokajam matulę także aby się tym nie przejmowała.

Czy to nie podobny proceder jak w przypadku pseudofirmy gdzie jako "przykrywka" posłużyła firma gdańska (chyba, teraz 61 nr. kierunkowy) EOS?
EOS był atakowany mailowo, ale na stronie prawnicy nie podają nr. konta na który miałoby się spłacać rzekomy dług. Reszta moich (nowych i ...zabawnych) doświadczeń za chwilę też się tam znajdzie, tyle że na inny przykład pseudowindykacji trafiłam jakoś obok. Moi znajomi wrocławianie też padli ofiarą podobnego oszustwa, ale tym razem źródłem pseudodługu był... nibyspadek :)
Może różny warsztat pracy, ale tendencja podobna.
Sprawdziliście dane internetowe firmy, która miałaby być rzekomym beneficjentem? Często można za tą nitkę złapać...inny ale podobny telefon, podrobione dokumenty na high -tech...?

Powrót