Wezwanie do zapłaty długu z UPC - For-Net

• Autor wątku Autor wątku fryta6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fryta6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam.
W piątek (15.11.2013) przyszedł do mnie list z firmy For-Net - wezwanie do zapłaty. Zadzwoniłem do nich - okazało się, że mam dwie niezapłacone faktury z maja i czerwca 2011 roku. Faktury są za internet, na który umowę podpisałem z firmą GH Net, ona została przejęta przez Aster a potem cała ta paczka przez UPC. Nie mogłem przez internet sprawdzić historii konta z tamtego okresu, więc pobiegłem do banku. Wydrukowali mi historię (maj, czerwiec, lipiec - 10zł każdy miesiąc) - znalazłem wpis, że faktura za maj zapłacona. Co do czerwcowej - nie mam jej w historii, ale mieszkaliśmy w tym okresie w 4 osoby i mógł ktoś inny ją wtedy zapłacić, w ostateczności moja mama. Sprawdzenie historii każdej z tych osób robi się mało opłacalne. Jednak zastanawiam się, czy płacić zaległy czerwiec i odsetki, bo nie mam pewności czy faktycznie nie płaciłem tego wtedy, a skoro oni twierdzą, że maj jest niezapłacony, a moja historia mówi inaczej to jaką mam pewność co do czerwca. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego?

nie wiem czy jest możliwość sprawdzenia, ale wiem, że jest bardzo duża możliwosć taka, iż po zapłacie okaże sie, że zapłaciłeś jednak "inne zadłużenie", a to z maja i czerwca dopiero trzeba zapłacić :)

jak będziesz miał dłuższy staż w temacie firm windykacyjnych, to nic cię nie zdziwi... takie "inne zadłużenie", o jakim jeszcze nie wiesz i nigdy nie słyszałeś, ale cudownie odnalezione przez fw niczym królik wyjęty z kapelusza. ew. niezbilansowane odsetki :)

Ale ogólnie lepiej zapłacić, tak?

ja bym nie płacił, i to nie dlatego że chcę coś mieć za darmo... moim zdaniem burdel w kwitach mają i tyle, a ty masz wszystko ładnie zapłacone.
znając doświadczenie, to i tak wystąpią do sądu o maj i czerwiec... kwestia czy uczynią to przed czerwcem 2014 czy po (przedawnienie). zapłacisz teraz jeden miesiac, będą szczekać o drugi. wyslesz im potwierdzenia, to stwierdzą że to jest płatność np. za kwiecień albo za lipiec... bez sądu tego raczej nie zakończysz, a tam możesz ustalić ile się naprawdę należy oraz (a okoliczności raczej na to pozwolą) zawołać koszty z art. 101 kpc

Ostatnia edycja:
Dostałem odpowiedź z windykacji, że faktura, którą zapłaciłem została zaksięgowana jako faktura z poprzedniego miesiąca - kwota do zapłaty zostaje więc taka sama. Teraz już w ogóle myślę, że coś jest nie tak i będę czekał na wezwanie do sądu.

fryta6 napisał:
Dostałem odpowiedź z windykacji, że faktura, którą zapłaciłem została zaksięgowana jako faktura z poprzedniego miesiąca - kwota do zapłaty zostaje więc taka sama
a nie mówiłem?
jerry23 napisał:
wyslesz im potwierdzenia, to stwierdzą że to jest płatność np. za kwiecień albo za lipiec...

I co robić jak już dostanę wezwanie do sądu?

wtedy odezwiesz się tutaj, pokażesz skany i dostaniesz wskazówki

Dostałem dziś kopię pisma "Wniosek o wydanie zarządzenia w trybie art. 814 kpc".

FYVhVv.jpg

Ostatnia edycja:
był nakaz do odbioru? bo teraz e-sąd weryfikuje adresy po peselach...

W styczniu jeszcze nie weryfikował... jesteście pewni, że weryfikuje?

Najlepiej zadzwoń do e-sądu, podaj sygnaturę i się dowiesz gdzie nakaz zawędrował

Powrót