wezwanie do zaplaty - komornik

• Autor wątku Autor wątku pioszef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pioszef

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W 200 roku rodzice założyli na moja osobę działalność gospodarcza Kawiarnie, nie spodziewając sie niczego spoufalam rodzicom ze prowadza ja należycie, niestety tak nie było, działalność została zamknięta w 2001, wszystkie sprawy udało mi sie wyprostować , lecz niedawno dostałam list od komornika , ja żadnego pisma wcześniej od komornika nie dostałam , możliwe ze rodzice odbierali pisma oczywiście o niczym mnie nie informując, sama w 2003 zmieniłam miejsce zamieszkania. Teraz otrzymałam pismo o zaległości w zapłacie.

czy sprawa ta nie uległa przedawnieniu?

czy mogę napisać pismo do komornika w celu wyjaśnienia sprawy, lub zmniejszenieu kosztow egzekucji?

czy jest na to rada??

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
jak się wydaje sprawa jest przedawniona, skontaktuj się z komornikiem i zapytaj czy na tytule wykonawczym jest wzmianka o prowadzonej uprzednio egzekucji.

Hej może mi ktos tez na szybko pomoze, bo do jutra jest czas.
w zeszłą środe otzrymałam wezwanie od komornika do zapłaty wierzytelności za czesne.do szkoły chodziłam w 2006, nakaz zapłaty był wydany w 20011 wraz z klauzulą wykonalności- nie kojarze czy były te pisma do mnie wysyłane- pewnie babcia odebrała i podarla.
Jutro w sądzie dowiem się kiedy zostało wszystko wysłane gdzie i kto odebrał, ale to jutro.
Chce wiedzieć czy mam szanse?
Czy już dzis mam pisac wnoski do sądu rejonowego w Opolu(bo on wydał nakaz)?
a jesli tak czy wystarczy:
1. wniosek o przywrócenie terminu uchylenia klauzuli wykonalności
2. wniosek o przywrócenie terminu do złozenia sprzeciwu od nakazu zaplaty w post. upominawczym
3. Sprzeciw od nakzy zapłaty
4. Wniosek o obciązenie kosztami sadowymi wierzyciela
5. wniosek o zawieszenie postepowania egzekucyjnego(do sadu i komornika)

Prosze pomocy, bo mam bardzo mało czasu

Najważniejsze to sprawdzić czy nakaz został doręczony na poprawny adres

Powrót