Wezwanie do zapłaty KZKGOP oraz Statima

• Autor wątku Autor wątku puchus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

puchus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, w zeszłym tygodniu dostałem pismo z KZKGOP, że moja sprawa zostaje skierowana do sądu rejonowego co w konsekwencji może doprowadzić do egzekucji komorniczej na kwotę 380 = 161 zł
A drugie pismo z jakiejś nieznajomej kancelarii windykacyjnej z wezwaniem do zapłaty gdzie ponaglają mnie do spłaty długu na kwotę 202 zł
Chciałem spłacić te długi aczkolwiek na wielu forach ludzie wypowiadają się ze pisma z takich kancelarii to zwykli oszuści wykupujący długi za grosze i że mandaty przedawniają się PRAWNIE po roku czasu bądź 15 miesiącach.
Pytanie moje brzmi : Gdzie mogę szukać takiego zapisu żeby przyjąc jakąś linie obrony i wiedzieć na czym stoję ? Mandaty dostałem za czasów technikum gdzie miałem po 17/18 lat a dziś im się o tym przypomniało (grubo po dwóch latach)

Zawsze można podpisać ugodę i spłacić takie mandaty w innym czasie aczkolwiek nie wiem czy jest sens skoro podobno prawnie nie mam takiego obowiązku.
Nie są to jakieś koszmarne pieniądze zwłaszcza jeśli okaże się, że za kolejne dwa lata dostanę mandaty w wysokości 2 tysięcy złotych.

To nie są mandaty, od strony formalnej.
Jeśli minął już taki okres, to w sądzie można podnieść zarzut przedawnienia.

Jak nie mandaty od strony formalnej to co ?
Na co mam się powoływać ? Według jakiego prawa/kodeksu takie mandaty się przedawniają ? Gdzie powinienem się najpierw udać aby dowieść przedawnieniu się tych mandatów ?

Wezwania do zapłaty.
KZKGOP - tam się wszystkiego dowiesz.

Dobrze ale jak kobiecina powie mi, że te mandaty się nie przedwaniają to co w tym wypadku, na coś sie musze powołać a nie wiem na co, przecież nie powiem "W internecie piszą, że po roku sie przedawniają"

puchus napisał:
Jak nie mandaty od strony formalnej to co ?
Opłata specjalna za przejazd bez ważnego biletu.
Mandaty wystawia np. policja, straż miejska itp. Czyli służby uprawnione do tego.
puchus napisał:
Według jakiego prawa/kodeksu takie mandaty się przedawniają ? Gdzie powinienem się najpierw udać aby dowieść przedawnieniu się tych mandatów ?
Nie mandaty. Opłata przedawnia się wg ustawy prawo przewozowe. Nigdzie się nie udajesz, jak przyjdzie pozew z sadu to wnosisz odpowiednie pismo procesowe z zarzutem przedawnienia
puchus napisał:
Dobrze ale jak kobiecina powie mi, że te mandaty się nie przedwaniają to co w tym wypadku
A co cię obchodzi co jakaś kobiecina powie? Ona może nawet mówić że jesteś jej synem albo kochankiem, jej slowa nie mają żadnego znaczenia.

Powrót