wezwanie do zapłaty na obcą osobę

• Autor wątku Autor wątku Maggiekociak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maggiekociak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
od jakiegoś czasu dostaję wezwanie do zapłaty skierowane na mój adres, na zupełnie obcą osobę, nikomu nie znaną...listem zwykłym...
Co mogę zrobić? Czy mam napisać do nich, że nikogo takiego nie znam, nigdy nie mieszkała u mnie taka osoba?
Czy też mam żądać informacji, na jakiej podstawie i przez kogo został ustalony mój adres?

Proszę o pomoc..

może chodzi o poprzedniego lokatora? Ja po 3 latach od zamieszkania w nowym miejscu otrzymałam wezwanie do zapłaty wystawione na poprzedniego właściciela, który nie żył już od 4 lat... Najlepiej zadzwonić tam i wyjaśnić.

żadni lokatorzy nie wchodzą w grę. Nikt nie zna takiej osoby nawet w okolicy...
Wezwanie do zapłaty jest za mandat za jazdę bez biletu...
I zastanawiam się, na jakiej podstawie ustalono ten adres??
Przecież nie można bezpodstawnie sobie strzelić od tak jakiejś ulicy i jakiegoś nr domu.....
Powinien być jakiś dokument na podstawie którego został taki adres wpisany...

Maggiekociak napisał:
Czy też mam żądać informacji, na jakiej podstawie i przez kogo został ustalony mój adres?
A cóż to za wielka tajemnica, ten "twój adres" ? Jest sobie ulica, jest budynek o danym numerze, w nim jakieś mieszkanie i tyle. Pewnie ktoś podał fałszywe dane podczas kontroli biletów.

List nie był adresowany do ciebie - może ty ujawnisz, jakim prawem złamałaś tajemnicę korespondencji? Akurat to, w odróżnieniu od przesyłania listów, jest karalne.

Maggiekociak napisał:
Co mogę zrobić? Czy mam napisać do nich, że nikogo takiego nie znam, nigdy nie mieszkała u mnie taka osoba?

Proszę o pomoc..

Następnym razem jak przyjdzie list, nie otwieraj go tylko pofatyguj się na pocztę i powiedz, żeby odesłali do nadawcy z adnotacją, że taka osoba tutaj nie mieszka (adres jest pomyłką).

A nie ma w pobliżu domu, który oprócz numeru takiego jak twój budynek, miałby jeszcze jakąś literkę?

Powrót