wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej za przedawnione faktury

• Autor wątku Autor wątku AM2308
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AM2308

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Postanowiłam napisać tutaj, bo sama nie bardzo się orientuję w prawie.
Otóż, dostałam dziś dwa pisma od firmy windykacyjnej z Wrocławia z wezwaniem do zapłaty za dwie faktury.
Jakiś czas temu, aby zarobić dodatkowe pieniądze zapisałam się do Betterware, kupowalam u nich towar po niższej cenie i odsprzedawałam innym po cenach katalogowych. Niestety nie miałam zbyt wielu klientów i niektórzy rezygnowali z zakupionych towarów. W związku z tym nie miałam możliwości zapłaty za 2 faktury wystawione przez Betterware.
Obie faktury wystawione są w dniu 18.04.2010 z terminem płatności 05.05.2010, jedna na kwotę 196,86 druga na 63,00 zł.
Po kilku miesiącach od braku płatności przyszło pismo z Betterware z upomnieniem, ale nie miałam z czego zapłacić. Po kilku takich pismach sprawa ucichła, a ja zapomniałam, że mam u nich jakiś dług. Czy roszczenie od firmy Betterware, która według informacji od firmy windykacyjnej jest w upadłości i odsprzedała im mój dług, są przedawnione?
Czy wniosek o umorzenie postępowania w związku z przedawnieniem (jeśli nastąpiło) mam wysyłać do Kancelarii windykacyjnej?
Proszę o pomoc. Mam 3 małych dzieci i komornika na wypłacie. Wiem, że unikanie zapłaty zobowiązań nie jest dobrą drogą, ale gdybym nie miała problemów finansowych, to spłaciła bym wszystko.

nigdzie nic nie wysylaj bo to i tak nic nie da. jak przyjdzie nakaz z sadu to dopiero wtedy wyslesz sprzeciw

Powrót