Wezwanie do zapłaty od KGPN

• Autor wątku Autor wątku Urizen1916
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Urizen1916

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie i proszę o pomoc.
Dostałem pismo od KGPN ( zwykły list nie polecony po trzech dniach sms dodatkowo ) że jestem dłużny szkole wyższej 3 raty czesnego z 2009 roku.
Naukę zaprzestałem z przyczyn rodzinno osobistych bodajże też w tym roku, moje pytanie brzmi co z tym zrobić odpisać im że jest to dług przedawniony, czy czekać na pismo wysłane listem poleconym, czy do nich dzwonić.Dziękuję za pomoc

Sugeruję nie przejmować się i czekać na ewentualne kroki podejmowane na drodze sądowej/komorniczej. Firma KGPN nie wygląda na rzetelną firmę windykacyjną tylko na taką która czyha na słabość ludzi nękanych przez co tu dużo mówić naciągaczy. Ja też dostaję pisma od tej firmy, kolejnej już po poprzedniej o nazwie Dialtone, która zapewne kupuje rzekome wierzytelności od firm wątpliwej reputacji, w moim przypadku anonser.pl gdzie umieścić można darmowy wpis a oni w między czasie zmieniają po cichu regulaminy i żądają zapłaty za rzekome usługi płatne. Pocieszające jest to, że w całym tym procederze wygląda na to że jedni wątpliwej reputacji oszukują drugich sprzedając im długi wiedząc, że są nieściągalne, bo bezpodstawne prawnie. Kwestia tylko w tym żeby ludzie poszkodowani nie poddali się za wcześnie i dla świętego spokoju nie zapłacili. Od tego mamy prawo i sądy żeby od czasu do czasu w nich dochodzić swoich praw, a jak to nie skutkuje to potem żeby nikt nie szedł do wyborów i głosował na tych co to prawo ustanawiają. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Urizen1916 napisał:
Witam serdecznie i proszę o pomoc.
Dostałem pismo od KGPN ( zwykły list nie polecony po trzech dniach sms dodatkowo ) że jestem dłużny szkole wyższej 3 raty czesnego z 2009 roku.
Naukę zaprzestałem z przyczyn rodzinno osobistych bodajże też w tym roku, moje pytanie brzmi co z tym zrobić odpisać im że jest to dług przedawniony, czy czekać na pismo wysłane listem poleconym, czy do nich dzwonić.Dziękuję za pomoc

Nie ma się czym przejmować.
Czekać na pozew z sądu - należność jest (będzie przedawniona). W październiku w życie wchodzi ustawa która określa 3 letnie przedawnienie dla tego typu zobowiązań.

Witam, otrzymałam dzisiaj sądowy nakaz zapłaty. Do sądu podała mnie firma KGPN, która odkupiła dług od uczelni, na której studiowałam. Czesne na uczelni było opłacane w formie miesięcznej. I tutaj pojawia się moje pytanie czy w tym przypadku również dług przedawnia się po 3 latach? Bo gdzieś przeczytałam, że jest to świadczenie okresowe a takie przedawniają się po 10 latach. Dodam, że ostatnia nieopłacona przeze mnie rata była z 2010 roku. Proszę o odpowiedź.

lilacus23 napisał:
Bo gdzieś przeczytałam, że jest to świadczenie okresowe a takie przedawniają się po 10 latach.
To wklep frazę świadczenia okresowe - przedawnienie.

Okej. Trochę namieszałam: okresowe przedawniają się po 3 latach. Właściwie chyba już znalazłam odpowiedź na swoje pytanie. 1 października weszła nowelizacja ustawy i roszczenia związane z uczelniami przedawniają się po 3 latach. Tylko czy wszystkie sądy to uwzględniają. Nie znam się na prawie, ale będę składała odwołanie.

Wiesz czytałam troszkę po forach i jeszcze przed wejściem nowelizacji sądy różnie traktowały przedawnienie w tej sprawie- niektóre 2 lata, inne 3 albo 10 lat. Stąd moje obawy.

Dzięki wielkie :-) Link na pewno się przyda!!! Pozdrawiam

Powrót