Wezwanie do Zapłaty od kgpn

• Autor wątku Autor wątku tomek13113
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek13113

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Wczoraj dostałem maila od kgpn oto treść :

Warszawa 19.06.2017 r.

Sygn.Sprawy. 1566/171161/75252/312

WCZASY W SZNURKACH

WEZWANIE DO ZAPŁATY

KGPN Sp. z o.o.. z siedzibą w 04-228 Warszawa przy ul. ul. Tytoniowa 20 informuje, że w dniu 08.06.2017 r. nabyła od Panorama Internetu Sp. z o.o. na podstawie umowy cesji, wierzytelność należną od WCZASY W SZNURKACH tytułem: nieopłacenia faktury/faktur wystawionych w związku z zawarciem umowy o świadczenie usług internetowych i hostingowych.

Sprawa dotyczy wierzytelności KGPN Sp. z o.o. wynikających z: Faktura VAT nr 75252/01/2014/DOT.

W skład kwoty długu wchodzi:
Nieopłacona faktura VAT nr 75252/01/2014/DOT : 1845,00
odsetki w wysokości określonej dla zaległości podatkowych naliczone od daty wymagalności do 31.12.2015r., odsetki ustawowe za opóźnienie w transakcjach handlowych naliczone od 01.01.2016r. do dnia zapłaty : 391,97
Łącznie : 2236,97

KGPN Sp. z o.o., wzywa do zapłaty kwoty 2236,97 PLN (słownie: dwa tysiące dwieście trzydzieści sześć zł dziewięćdziesiąt siedem gr).
79 1500 2080 1220 8000 7808 0000
Koniecznie z wymienieniem tytułu: “spłata zadłużenia”
oraz z podaniem sygnatury sprawy: 1566/171161/75252/312

Niespłacenie całkowitego zadłużenia w udzielonym terminie, spowoduje skierowanie sprawy do Kancelarii Prawnej Maria Szewczyk-Janicka i Wspólnicy Spółka komandytowa, z siedzibą w Warszawie ul. Tytoniowa 20, w celu przygotowania pozwu i skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego.

W sprawie uiszczenia całej kwoty zadłużenia prosimy o pilny kontakt w godz. 8°°-20°° z umocowanymi pracownikami KGPN Sp. z o.o., w terminie 21 dni od daty doręczenia niniejszego wezwania pod numerami telefonów 22-44-74-002, 22-44-74-046, 22-44-74-007 fax. (022) 447 40 17, e-mail: kgpn@kgpn.pl, celem ustalenia warunków spłaty.

Prosimy o przesłanie potwierdzeń wpłat faxem lub e-mailem.

W mailu niema żadnych danych osobowych tylko nazwa agroturystyki którą prowadzę Wczasy w Sznurkach . Na stronie Panorama internetu klikam turystyka i odsyłam nie do anonser , a jedyny wpis jaki miałem był w anonse i darmowy a w dodatku parę lat temu .

Moje pytanie brzmi co z tym zrobić ?
Z góry dziękuje za pomoc .

To niech pozywają wczasy w sznurkach, będą musieli udowodnić zawarcie umowy, a potem wystawioną fakturę. Edit: założę się, że właśnie z takim podmiotem była zawarta umowa :)

Ostatnia edycja:
Znajoma otrzymała to samo - również wysłali Ci link do faktury proforma?

Witam. Dostałem taką samą informację na maila i poleconym do firmy. Zamieszczałem kiedyś bezpłatne ogłoszenie na portalu ANONSER (2013r.) nie brałem żadnej dodatkowej usługi płatnej. Jak rozwiązać tę sprawę? Pozdrawiam!

pio1980pl napisał:
Jak rozwiązać tę sprawę?
A co ty masz tu rozwiązywać jak nie masz żadnego problemu? Odbieraj polecone z sądu aby zareagować gdyby przyszło im do głowy wnosić pozew.

Takie rzeczy powinno się zgłaszać na policję - jako próbę wyłudzenia. Im więcej osób to zrobi, tym mniej będzie kolejnych poszkodowanych. Z tego co można przeczytać w Internecie to ta firma windykacyjna i Panorama Inernetu/Anonser.pl działa już od kilku lat i nadal nie zakazano im prowadzenia działalności - dalej oszukuje i naciąga ludzi.

Ja w takiej sytuacji na pewno zgłosiłabym to na policje, niech zajmie się tym wreszcie prokuratura !

P.S. Swoją drogą ciekawe, czy skoro wystawiają faktury, zapewne VAT to odprowadzają od nich podatek - Czyli jeszcze donos do kontroli Skarbowej

Dziękuje za odpowiedz , co do faktury w mailu jest jeszcze nie działający załącznik , reszta jest w 1 poście .

Dostałem także na 2228,08 PLN..... za wpis w Anonser.pl
Mechanizm wyłudzenia jest prosty.. dodałem wizytówkę darmową, pomimo że można było w formularzu wszystko wypełnić i dodać zdjęcia..... żadna faktura czy powiadomienie o wpisie o wyższym pakiecie nie przyszło przez 5 lat !!! Trochę tutaj opisane
https://www.forum.optymalizacja.com/topic/189857-problem-z-anonser

U znajomej jest jasno napisane faktura proforma. Znaleźliśmy informację, iż taka faktura oznaczona "proforma" nie jest dokumentem księgowym tak jak faktura właściwa i nie można odprowadzić od niej podatku. Nawet nie musi być księgowana z tego co się orientuję - ale musimy upewnić się u jakiegoś specjalisty od księgowości.
Ponadto znaleźliśmy, że ustawa jasno określa co powinna zawierać taka faktura właściwa - a u znajomej brakuje NIPu, imienia i nazwiska - jest tylko adres i nazwa firmy agroturystycznej. Znaleźliśmy również orzeczenie wyroku - wprawdzie SR, ale można mniej więcej ocenić o co chodzi. Ta gorsza wiadomość to taka, że niestety nie są to "straszaki" i firma składa pozwy w sądach a straconych nerwów nikt nie zwróci.
Sygn. akt VI GC 353/15 upr. Takich wyroków jest więcej z tą firmą - trzeba szukać i się "przygotowywać" powoli...

Tym bardziej trzeba zgłaszać sprawę na Policję, żeby później można było to przedstawić w Sądzie. Im więcej osób to zrobi tym organy ścigania poważniej do tego podejdą i większa będzie waga takiego zgłoszenia przed Sądem.

Ta firma niestety wykorzystuje to, że ludziom nie chce się iść na policje, albo uważa, że uważają że nie ma podstaw - a są, bo nikt z pokrzywdzonych nie przypomina sobie, żeby wypełniał u nich płatny formularz - może nikt tego nie zrobił, a jest to jedynie radosna twórczość tej firmy i sama za klientów je wypełnia, albo robi to jakiś robot. Jeżeli w tych formularzach są luki i brakuje podstawowych danych to przecież na pewno nie wypełniał tego przedsiębiorca, bo on przecież wszystkie swoje dane zna.

Wiem, że część osób już zgłosiła sprawę na Policję Gospodarczą, podaję jeden z nr zgłoszonej sprawy - SWD259317/17 - można się na ten numer powołać na Policji dokonując zgłoszenia. Jeżeli policja przyjmuje sprawy - to najwidoczniej jest ku temu podstawa. Im więcej osób poszkodowanych w jednej sprawie - tym większa będzie jej waga.

Uczcie się na błędach innych osób pokrzywdzonych przez tą firmę, które nic nie zrobiły i sprawa trafiła do Sądu. Im wcześniej podejmiecie kroki tym mniejsze będą dla Was konsekwencje, a niestety wyroki w takich sprawach często zapadają w trybie zaocznym - bez Waszej wiedzy i obecności.

Polecam też artykuł - Wypełniony formularz zamówienia to nie dowód zawarcia umowy. Wyrok w sprawie Anonsera - Biznes, Finanse i Prawo

Na stronie:
anonser.pl/dodaj-strone/strony_www_regulamin.php

jest aktualna wersja regulaminu i odnośnik do poprzedniej:
https://web.archive.org/web/2015070...nser.pl/dodaj-strone/strony_www_regulamin.php

Chciałabym zwrócić uwagę zainteresowanym na punkt 4 - 4.6

przed modyfikacją
C)wprowadzenia przez Użytkownika danych w zakresie płatnym w odpowiedzi na ofertą od Operatora.

po modyfikacji
C)wprowadzenia przez Użytkownika danych w zakresie płatnym w odpowiedzi na ofertą od Operatora zawartą w Formularzu Edycji i przesłania Formularza Edycji na serwer Operatora - publikacja.

jest to prawdopodobnie dziura, z którejś ktoś skorzystał w sądzie.
Operator nie wysyła żadnych ofert (za ofertę, zamówienie i zawarcie umowy traktował przesłanie formularza, nawet formularza edycji wcześniejszego darmowego wpisu).

Poza w takich sprawach powinno się atakować a nie bronić.
Regulaminy na tej stronie (są dwa - osobny dla stron i osobny dla ogłoszeń) nadają się do GiODO i UOKiK).
Jest tu spora grupa prawników, może ktoś by się podjął ich analizy pod kątem łamania praw konsumenta (nie przedsiębiorcy).

Link do drugiego regulaminu:
ogloszenia.anonser.pl/regulamin.html

Dostałem to samo tyle że już pozew do sądu
W moim przypadku firma już nie istniała i jeszcze mam małe szanse na wygranie
Wpis był darmowy a twierdzą że jakiś premium
Ciekawi mnie tylko co promowali i pozycjonowali skoro firma już nie istniała
Umową niby była akceptacja regulaminu na ich stronie
Pozdrawiam

U mnie w pozwie regulamin w pkt 4 Opłaty kończy się na pkt 4,4
Czyżby został sfałszowany lub umyślnie skrócony o niewygodny pkt 4,6

Dla informacji podaję tylko że w moim przypadku Sąd pozew oddalił w całości:)

nie daj się, ja się nie dałem wziąłem adwokata i wygrałem w sądzie, jeszcze mi koszty zwrócili. cwanie zmienili niektóre punkty regulaminu punt 4 i 6 -2013 i 15rok później zmiana,(trash33) podał stronę do zmian regulaminu , oprócz tego doszło do przedawnienia , jednak najważniejsze jest to że nie doszło do zawarcia umowy, drobny szczegół (zapisz) a nie (zamów),nerwów mnie to kosztowało , ale wygrałem ,nie ja co prawda ale adwokat , nawet nie próbowali się odwoływać ,
nie dajcie się , nie poddawajcie ,z nimi można wygrać , żerują na ludzkiej niewiedzy
i strachu przed SĄDEM . ważne jest aby nie wyrzucać korespondencji i odpowiadać na nią . Sygn. akt VIII GC 177/18

W tym roku WYGRAŁAM sprawę w sądzie z KGPN-"przedstawicielami" Panoramy Internetu, a miałam podobną sytuację. Straszyli mnie parę lat sądem i wzywali do zapłaty. Otrzymałam podobne listy, które na forum są przytaczane. Wkurzyłam się i wzięłam prawnika, bo wiedziałam, że bez jednoznacznego dowodu zawarcia umowy nie mają prawa żądać jakichkolwiek pieniędzy. Sąd jednoznacznie orzekł, że do umowy nie doszło, bo po pierwsze faktura proforma nie jest dokumentem stwierdzającym zawarcia umowy, a poza tym strona pozywająca nie wykazała, że do takiej umowy doszło (musieliby mieć potwierdzenie z serweru lub IP mojego komputera). Musieli zapłacić za koszty procesu, a ja jedynie za jednorazową poradę prawną. UWAGA na E-SĄDY! Wcześniej KGPN złożyła sprawę w E-Sądzie, którą przegrałam nie wiedząc o tym, że wogóle był złożony pozew. Odwiedziłam się po fakcie z listu z sądu. Jednak odwołałam się od decyzji i dzięki prawnikowi udało się sprawę zakończyć pozytywnie. Nie dawajcie się naciągaczom, oni liczą na to, że uda się was zastraszyć i wprowadzić w błąd.

jaossa napisał:
U mnie w pozwie regulamin w pkt 4 Opłaty kończy się na pkt 4,4
Czyżby został sfałszowany lub umyślnie skrócony o niewygodny pkt 4,6
tak regulamin zmieniali z biegiem lat (trash33) podał stronę , warto przejrzeć zmiany ,mnie to pomogło wygrać ,nie bój się weź adwokata ja wygrałem nawet się nie odwoływali . powodzenia

brawo nie dawać się , ludzie podawajcie sygnatury wygranych spraw to pomoże innym wygrać w sądzie trzeba wszystko przedstawić (jak chłop krowie na rowie ) wtedy jest szansa wygrać sąd nie szuka , opiera się na tym co podają strony

Powrót