Wezwanie do zapłaty po trzech latach

• Autor wątku Autor wątku tenshik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tenshik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, dostałem wezwanie do zapłaty po trzech latach. W 2008 podpisałem ugodę na spłacenie zadłużenia w ratach, nie spłaciłem wszystkiego w 2010 przyszło jakieś wezwanie na kwotę około ~200 zł po którym zapłaciłem 50 zł. Kilka dni temu dostałem wezwanie po trzech latach że mam 220 zł do zapłaty. Długi telekomunikacyjne z tego co czytałem przedawniają się po 2 latach, tylko że ja 2 dni temu tam zadzwoniłem i poszedłem na ugodę, powiedzieli że przyślą umowę do podpisania. Czy teraz po zawarciu takiej "słownej" umowy przez telefon muszę to spłacić, czy mogę wstąpić na drogę sądową i wnieść zarzuty o przedawnienie ?

Po pierwsze nie może Pan sam wystąpić do Sądu, a jedynie ponieść zarzut przedawnienia przy pierwszej swojej czynności w sprawie, którą ewentualnie wytoczy wierzyciel. Teoretycznie uznanie długu, które przerywa bieg przedawnienia powinno być stwierdzone jednoznacznie i zazwyczaj wymaga się formy pisemnej. Zdarzało się jednak dopuszczenie dowodu z nagrania telefonicznego, jeżeli ni było wątpliwości co do tego, że rozmowa ta odbyła się z dłużnikiem bezpośrednio, a ten świadomie uznał roszczenie.

Przypomnę, że przedawnienie długu nie powoduje jego wygaśnięcia - zobowiązanie pozostaje, lecz jest nieściągalne. Może być jednak podstawą do wpisu w różne rejestry, może być sprzedawane itp.

Pozostaje zatem albo spłata długu i zamknięcie całkowicie sprawy, albo ryzykowanie, że sprawa kiedyś wypłynie wraz z wieloletnimi odsetkami i kosztami procesowymi, a proces ten się przegra.

Powrót