Wezwanie do zapłaty po uprzedniej chęci porozumienia

• Autor wątku Autor wątku zagubionyproducent
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zagubionyproducent

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Po zakończeniu pewnej współpracy przyszedł czas rozliczenia "niedokończonych tematów". Z mojej strony wykazałem chęć spłaty tej części kosztów, która faktycznie mnie dotyczyła. Poprosiłem o kosztorys powyższych przedmiotów, jednak druga strona nie wykazała żadnej inicjatywy - nic mi nie wysłała. Stwierdziłem, że nie będę się prosił o wykaz kosztów, które ktoś inny poniósł.
Po kilku miesiącach otrzymałem wezwanie do zapłaty, które dotyczyło tych przedmiotów oraz dużo dodatkowych opłat za które nie mam obowiązku płacić. W wezwaniu nie ma opisanej podstawy, która by uzasadniała opłaty oraz nie ma żadnych faktur oraz kosztorysu przedmiotów. W wezwaniu jest napisane, że w przypadku bierności, sprawa może trafić do sądu.

Moje pytania: Czy w przypadku nie odpowiedzenia na takie wezwanie jestem na "gorszej pozycji", gdy sprawa trafi do sądu?
Jak zachować się? Może lepiej odpowiedzieć lub zrobić jeszcze coś innego?

Pozdrawiam,
Pablo

Czy w przypadku nie odpowiedzenia na takie wezwanie jestem na "gorszej pozycji", gdy sprawa trafi do sądu?
W sądzie powód (Twój wierzyciel) będzie musiał udokumentować zasadność roszczenia i jego wysokość. Skierowanie pozwu do sądu, to już ostateczność, która spowoduje powstanie dodatkowych kosztów i ktoś je będzie musiał zapłacić (strona przegrywająca). Nie rozumiem dlaczego nie chcesz rozmawiać i dojść do polubownego rozwiązania problemu.
Problem opisałeś jak "masło maślane" - nie wiadomo w czym rzecz. Więc nikt bardziej precyzyjnej odpowiedzi nie udzieli.

Co jeśli nie odpowiem na takie wezwanie? Czy sąd będzie patrzył na to jako działanie w złej wierze lub rzecz która wpłynie na niekorzyść ewentualnej rozprawy?

Coś się tak uparł na to wezwanie? Wezwanie to nic innego jak przypomnienie o zapłacie i informacja o możliwości wystąpienia z pozwem cywilnym. Masz prawo nie udzielać żadnych informacji i czekać na pozew. Dla sądu nie będzie to miało żadnego znaczenia. Sąd zbada czy roszczenie powoda jest zasadne.

Powrót