Wezwanie do zapłaty - pomyłka osoby dłużnika?

• Autor wątku Autor wątku misuri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misuri

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dobry wieczór,

Może od razu przejdę do meritum.

Mój partner odebrał dziś list polecony od komornika, z kancelarii komorniczej w Markach. W kopercie znajdowały się dwa pisma: wezwanie do zapłaty należności oraz, jako załącznik, odpis zawiadomienia o wszczęciu egzekucji. Może spróbuję po kolei przedstawić oba dokumenty.

Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji jest z dnia 05-09-2013.
Komornik z Sądu Rejonowego w Wołominie zawiadamia o wszczęciu na wniosek W.Kruk na podstawie tytułu nakazu wydanego przez e-sąd w Lublinie z dnia 10-10-2012, z klauzulą wykonalności z dnia 15-05-2013 przeciwko:
"Jan Kowalski"
adres.

Żadnych więcej danych identyfikacyjnych dłużnika. Problem polega na tym, że z tych danych zgadza się tylko imię i nazwisko, adres jest zupełnie inny, mój partner nigdy nie mieszkał ani w tamtym województwie, ani w mieście, ani pod tamtym adresem, ani w ogóle absolutnie nie ma ani z województwem, ani z miastem, ani tym bardziej z adresem nic wspólnego.
W tym zawiadomieniu nie ma peselu, adresowane jest na ten adres z innego województwa.

Drugie pismo, to wezwanie do zapłaty należności z dnia 5-04-2014, ten sam komornik i reszta wstępu, natomiast adresowane jest już na właściwy adres, ale w pozycji dłużnik jest nadal ten sam obcy adres, z tym że teraz jest tu także pesel. I jest to pesel mojego partnera.

Wydaje nam się, że mogła zajść pomyłka co do osoby dłużnika.
Partner w tamtym okresie miał raty na jeden sprzęt, ale zostały one spłacone w terminie. Żadnych umów z telefonią i ogólnie niczego, co mogłoby powodować roszczenia. Nigdy też nie mieszkał, ani nawet przez chwilę nie przebywał pod adresem, pod którym wskazany jest dłużnik.

Zastanawia nas, dlaczego pesel pojawił się dopiero w wezwaniu z 5-04, a nie ma go w zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji.

Z porad opublikowanych w internecie płyną sprzeczne informacje, dlatego proszę o pomoc w wyjaśnieniu sprawy.
Do tej pory czytałam parę wątków ale wszystkie dotyczyły osób, które miały pewność, że faktycznie miały dług. My natomiast sprawdziliśmy co mogliśmy w swoich zobowiązaniach i wynika z nich, że mogliśmy paść ofiarą pomyłki.
Czytałam o przypadkach zajęć komorniczych tylko ze względu na zbieżność nazwisk. Czy moglibyście poradzić, co zrobić w nakreślonej przeze mnie sytuacji?

Będziemy ogromnie wdzięczni za pomoc.
Pozdrawiam,

misuri

P.S. Przepraszam, jeśli umieściłam post na niewłaściwym subforum, ale jest tu i W.Kruk, i słynny już chyba e-sąd, i wreszcie komornik. Jeśli popełniłam błąd, bardzo proszę moderatora o przeklejenie postu do właściwego miejsca.

Ostatnia edycja:
Komornik prowadzi postępowanie a podstawie danych przekazanych przez wierzyciela. Zarówno adres jak i numer pesel. Sprawy prowadzone na podstawie tytułów z e-sądu mają to do siebie, że nikt tam specjalnie nie weryfikuje prawdziwości roszczenia ani danych. Referendarz "przyklepuje" wszystko, często są to należności od dawna przedawnione a zatem adresy również bywają dawno nieaktualne. Komornik nie będzie w stanie zweryfikować kto jest dłużnikiem! Wygląda na to, że niestety zaszła klasyczna dla tego typu spraw (e-sąd) pomyłka. Dotychczasowe pisma od komornika były kierowane na ten "stary" adres (w tym zawiadomienie z dnia 05.09.2013 r.). Według mnie należy złożyć do sądu wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia skargi na postanowienie referendarza o nadaniu klauzuli wykonalności a w między czasie dobrze byłoby skontaktować się z komornikiem bądź wystosować odpowiednie pismo, żeby komornikowi zasygnalizować, że nastąpiła pomyłka. Formalnie nie obliguje go to do wstrzymania czynności ale nie zaszkodzi ;) no i jest jeszcze mozliwość złożenia do sądu wniosku o zabezpieczenie poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego wtedy sąd nakaże komornikowi zawieszenie postępowania do czasu rozstrzygnięcia czy to Pani "partner" jest dłużnikiem.

Dzień dobry,

Teraz mamy już pewność, że nastąpiła pomyłka co do osoby dłużnika.
Skontaktowaliśmy się z radcą prawnym, który reprezentuje INKASO W.Kruk i okazało się, że dług dotyczy mandatu za przejazd bez biletu w mieście Łodzi, na mandacie było imię i nazwisko, ten łódzki adres i że jest to "Jan Kowalski", "syn Zbigniewa".
Nie zgadza się zatem nic i z całą pewnością wszczęto egzekucję od niewłaściwej osoby.

lupita, piszesz o przywrócenie terminu do wniesienie skargi. A czy to nie jest tak, że termin biegnie dopiero od momentu skutecznego doręczenia? A skuteczne doręczenie nastąpiło dopiero wczoraj, zatem bylibyśmy w terminie.

Zastanawiam się, bo znalazłam informację, że egzekucję komorniczą może cofnąć sąd lub wierzyciel. Czy wystarczy, jeżeli wystosujemy do wierzyciela pismo z żądaniem wycofania wniosku do komornika, czy też z uwagi na klazulę wykonalności jest już na to za późno?

Pierwszy raz się z czymś takim spotykam...
Na podstawie tego co widzę moja ścieżka powinna wyglądać tak:
1. Sprzeciw do sądu zaskarżający nakaz zapłaty z uwagi na pomyłkę wobec osoby dłużnika. (Tak w ogóle nie wiem, czy przypadkiem nie nastąpiło już przedawnienie).

2. Powództwo przeciwegzekucyjne na wypadek gdyby sąd uznał, że nakaz jest wydany prawidłowo, bo imię i nazwisko się zgadzają, a to wierzyciel podał złe dane.

3. Pismo do wierzyciela z żądaniem wycofania wniosku do komornika, z uwagi na skierowanie egzekucji do niewłaściwej osoby, ewentualne poinformowanie o poniesieniu odpowiedzialności odszkodowawczej za szkody, jakie poniesione zostaną w wyniku egzekucji.

Chyba najważniejsze do ustalenia jest teraz, czy jesteśmy jeszcze w terminie, czy już nie. Czytałam, że sąd może odrzucić sprzeciw wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu, skoro termin jeszcze biegnie.
Czy postać sprawy zmienia klauzula o wykonalności?

Edytuję, bo doszły nowe okoliczności:
Partner zadzwonił pod numer podany przez radcę prawnego, reprezentującego wierzyciela. Dodzwonił się do firmy Vindico S.A. Pani, z którą rozmawiał, powiedziała mu, żeby wysłał do nich maila, opisującego całą sprawę i że oni są w stanie ją rozwiązać w dwa dni, a jeśli zwróci się do sądu, procedura będzie trwała 3 miesiące. Czy to faktycznie jest jakaś opcja, czy też gdzieś tu jest jakiś haczyk?

Ostatnia edycja:
Wal też do komornika- z czego wynika dług w jaki sposób uzyskał dane itp. Być może to sam komornik tak sobie z czapki ściągnął dane adresowe..... na co by wskazywało uzupełnienie peselu w trakcie... egzekucji

na pytania
1. wyglada na to, że ścieżka jest prawidłowa
2. a jaką masz gwarancję, że zrobią to co powiedzieli Ci przez telefon... udowodnisz to potem. Co nie znaczy, że tego nie można zrobić a nuż widelec.... wycofają egzekucję ale nakaz zostaje....
Załatwiając sprzeciwem pozbędziesz się nakazu i egzekucji

Ostatnia edycja:
Póki co wysłaliśmy takie pismo do pełnomocnika INKASO i do Vindico:

Dzień dobry,

W dni 15 kwietnia 2014 otrzymałem od Kancelarii Komorniczej .......... przesyłkę listową poleconą, w której znajdowały się dwa dokumenty:

1. Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji z dnia 05-09-2013.
Komornik z Sądu Rejonowego w Wołominie ........., reprezentowanego przez radcę prawnego ........, na podstawie tytułu nakazu wydanego przez e-sąd w Lublinie z dnia 10-10-2012 sygn. akt .................., z klauzulą wykonalności z dnia 15-05-2013 przeciwko:

X Y
ul. ............
91-309 Łódź

2. Wezwanie do zapłaty należności z dnia 5-04-2014.

Komornik z Sądu Rejonowego w Wołomina ........, reprezentowanego przez radcę prawnego .............. na podstawie tytułu nakazu wydanego przez e-sąd w Lublinie z dnia 10-10-2012 sygn. akt ........., z klauzulą wykonalności z dnia 15-05-2013 wzywa dłużnika

X Y
ul. ............
91-309 Łódź

Pesel: ...................
data urodzenia:...............

Informuję, iż skierowali Państwo egzekucję należności do niewłaściwej osoby.

Z informacji uzyskanych od pełnomocnika rp ............. wynika, iż należność wynikła z tytułu nieopłaconego mandatu za przejazd komunikacją miejską w mieście Łodzi bez ważnego biletu.

Mandat wystawiony został na pana:

X Y, syn Zbigniewa,
91-309, Łódź
ul. ............

Informuję, iż pomimo tego, że pesel, który umieszczony został w wezwaniu do zapłaty (jak rozumiem zgodnie z przepisami obowiązującymi od sierpnia 2013 roku) jest moim numerem pesel to zaszła pomyłka co do osoby dłużnika.

Przystąpiono bowiem do egzekucji należności od pana:

..........., syn Jakuba
w chwili wystawienia mandatu zamieszkałego:
.....................
ul .............

a obecnie:
...............
...............

Informuję, iż skierowali Państwo egzekucję do niewłaściwej osoby, żądam zatem wycofania wniosku do komornika. Jednocześnie informuję, iż jeżeli komornik przystąpi do egzekucji mogą Państwo ponieść odpowiedzialność odszkodowawczą za ewentualne szkody wynikłe w związku z egzekucją.

Informuję ponadto, iż nie poczuwam się ponoszenia kosztów sądowych, procesowych oraz kosztów egzekucji komorniczej, wynikających z Państwa pomyłki.

Żądam wstrzymania wszelkich działań egzekucyjnych wobec mojej osoby oraz odstąpienia od wszelkich roszczeń.

Jeżeli nie odstąpią Państwo od dalszej działalności dochodzenia należności od mojej osoby, zostanie to potraktowane jako próba wyłudzenia oraz podjęte zostaną przeciwko Państwu kroki prawne, począwszy od złożenia doniesienia do prokuratury o podejrzeniu próby wyłudzenia.

Oczekuję od Państwa niezwłocznego podjęcia kroków w celu odstąpienia komornika od działań egzekucyjnych wobec mojej osoby oraz niezwłocznego powiadomienia mnie o podjętych w tym celu krokach.

Zobaczymy jaka będzie reakcja, w razie czego mamy jeszcze parę dni na oficjalną skargę do wezwania od komornika.

Powrót