Wezwanie do zapłaty przed wpisaniem do KRD - IMPERA

• Autor wątku Autor wątku Islington
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Islington

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
odeprałem pismo z informacją o przelewie wierzytelności i zmianie wierzyciela z wezwaniem do zapłaty przed wpisaniem do KRD. W piśmie jest informacja, że wierzytelność przysługujące na rzecz "Koleje Mazowieckie - KM Sp. z o.o." zostały przelane umową cesji na rzecz "Negrasko" Hurtownia Lodów, Mrożonek i Art. Spożywczych Sp. z o.o., która odtąd jest wyłącznie uprawniona z tytułu w/w wierzytelności.
Czynności windykacyjne w imieniu następny prawnego wierzytelności prowadzi: "IMPERA" - Doradztwo Prawno-Windykacyjne.
Na podstawie art. 476 i art. 481 kodeksu cywilnego wzywa do zapłaty zaległych wierzytelności...

Teraz zaznaczam, że ostatni raz z usług kolei mazowieckich korzystałem w 2006 roku. Z tego co sobie przypominam raz zdarzyło mi się otrzymać mandat za przejazd bez biletu ale opłaciłem go niezwłocznie w kasie KM. Raczej dobrze pamiętam gdyż w ciągu ostatnich 10 lat był to jeden z 3 mandatów jakie otrzymałem i jedyny w komunikacji miejskiej.
Zastanawia mnie, że w piśmie od firmy "IMPERA" nie ma informacji o tym czego dotyczy domniemana należność oraz kiedy powstała. Nie ma też numeru mandatu, informacji o wysokości pierwotnej należności ani informacji od kiedy naliczane są odsetki. Dziwny, jest też fakt, że nigdy nie dostałem żadnego wezwania do zapłaty od firmy "Koleje Mazowieckie - KM Sp. z o.o.". Proszę o radę jakie kroki mogę podjąć, czy kontaktować się z firmą windykacyjną? Jeśli tak to w jaki sposób. Mi to wygląda na próbę wyłudzenia tym bardziej, że domniemana należność i tak uległa by już dawno przedawnieniu.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Islington napisał:
na rzecz "Negrasko" Hurtownia Lodów, Mrożonek i Art. Spożywczych Sp. z o.o.,
No to niezłe lody kręcą :)
Typuję, że - w przeciwieństwie do windykacjapl.com - tutaj szukają zwykłych jeleni. Pokuszę się o stwierdzenie, że jest to jakiś odrzut którego nie kupiła windykacjapl.com np. dlatego że sprawa jest bez nakazu czyli przedawniona. Pewności rzecz jasna nie mam, to moje domysły.

Czyli czekać i nic nie robić, czy może wystosować jakieś pismo? Samo to, że straszą KRD a nie skierowaniem sprawy do sądu wydaje się dziwne. Chociaż na odwrocie straszą jeszcze, że w przypadku braku zapłaty w wyznaczonym terminie zostaną podjęte dalsze kroki sądowo-windykacyjne, których koszt w całości, obciąża dłużnika, w tym koszty dopisania do KRD, koszty zastępstwa adwokackiego, koszty komornicze itp.

Islington napisał:
Chociaż na odwrocie straszą jeszcze, że w przypadku braku zapłaty w wyznaczonym terminie zostaną podjęte dalsze kroki sądowo-windykacyjne, których koszt w całości, obciąża dłużnika, w tym koszty dopisania do KRD, koszty zastępstwa adwokackiego, koszty komornicze itp.
To niech sobie straszą. Zadzwoń, zapytaj czy jest w sprawie nakaz zapłaty. Jeśli niby jest, poproś o sygn akt i sąd. W sądzie zweryfikuj czy to prawda, a jeśli prawda - zapytaj o sposób doręczenia nakazu i adres pod jaki trafił.
Jeśli zaczną się wykręcać głupkowatymi hasłami typu że nie muszą ci nic mówic, że masz sam wiedzieć a twoim obowiązkiem jest jedynie płacić itp - to chyba wiesz co to znaczy :)

Powrót