Wezwanie do zapłaty przewozy regionalne

• Autor wątku Autor wątku Mamendelis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mamendelis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Chciałbym się poradzić w kwestii pisania ewentualnego odwołania do wezwania do zapłaty wystawionego mi w zeszły piątek 30.12 przez konduktora przewozów regionalnych. Sprawa wyglądała następująco, Około godziny 20 udałem się na dworzec w miejscowości X celem kupienia biletu, niestety kasa okazała się być zamknięta, zdecydowałem więc, że zakupię bilet wsiadając do pociągu, bo skoro kasa była zamknięta, nie zostanie mi doliczona żadna kara. Pociąg podjechał około godziny 20:21, wsiadłem do pierwszego wagonu i od razu zobaczyłem konduktora, który zapytał mnie czy chce kupić bilet, odparłem, że tak. Niestety gdy wyjąłem portfel zorientowałem się, że nie mam przy sobie gotówki, bilet kosztował 10,78 ja natomiast miałem przy sobie tylko około 7 w jakiś drobnych, miałem natomiast kartę, więc zadeklarowałem chęć zapłaty kartą. Konduktor odparł, że nie ma takiej możliwości i poprosił mnie o dowód osobisty, poradził mi, żebym usiadł bo to może potrwać, pytał co jakiś czas o niektóre dane, które kolejno podawałem, ale ciągle nie wiedziałem co on tam robi, przypomniałem sobie, że kiedyś słyszałem o bilecie kredytowym, który można w jakimś terminie opłacić w kasie biletowej, na to konduktor odparł że tak istnieje coś takiego ale jest on nieco droższy. W końcu wypisał kwit, wręczył mi go, poprosił o podpis i szybko zniknął jakby zdenerwowany mówiąc żebym sobie usiadł i wszystko przeczytał. Kara jaką na mnie nałożono wynosi 100zł w terminie 7 dni plus cena bilety 10.78zł. Czy pisanie odwołania w takie sytuacji ma jakikolwiek sens? Mój przejazd bez biletu nie wynikał z mojego celowego działania, gdyż sam zgłosiłem się do konduktora po zakup biletu, nie próbowałem się od tego uchylić oraz zadeklarowałem chęć zapłaty kartą, nie posiadałem wiedzy o braku terminali (deklaracja zapłaty kartą jest wpisana jako przyczyna wystawienia wezwania), jakiekolwiek szanse czy lepiej to olać i zapłacić?

Powrót