Wezwanie do zapłaty przez SAF S.A

• Autor wątku Autor wątku 1987kowalski1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1987kowalski1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Wezwanie do zapłaty przez SAF S.A - mandat z brak biletu w zkkm(opłata dodatkowa)

Witam forumowiczów.
W dniu dzisiejszym tj 25.04.2012r. otrzymałem list (nie wymagał on potwierzenia podpisem odbioru, był doreczony zwyczajnie do skrzynki pocztowej na klatce schodowej). W którym wzywa sie moja osobe do zapłaty mandatu (opłaty dodatkowej - bo tak to sie chyba poprawnie nazywa) za przejazd komunikacją miejską bez ważnego biletu. Moje pytanie brzmi: Czy sprawa nie została przedawniona? ( 2006 - 09 - 01 - wtedy zostałem przyłapany przez kontrolera)
Jezeli tak to jak powinno wyglądać moje dalsze postepowanie w tej sprawie? Powinienem napisac stosowne oświadczenie czy coś podobnego?

Poniżej załanczam zdjęcie owego wezwania które dostałem, mam nadzieje, że znajdzie sie ktoś z odpowiedią wiedzą aby zaradzić tej sytuacji. Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi.

Paweł

Ostatnia edycja:
Proponował bym odpowiedzieć pismem informującym o przedawnieniu roszczenia i informacją o podniesieniu przedawnienia w razie skierowania sprawy do Sądu. Ty pismo wyślij za potwierdzeniem odbioru.
I warto im zwrócić uwagę, że wobec świadomości przedawnienia roszczenia, którą na pewno mają, straszenie procesem sądowym może mieć znamiona groźby bezprawnej.

Ostatnia edycja:
Byłbym wdzięczny o podpowiedz jak napisać to pismo, co powinno zawierać, gdyż pierwszy raz mam doczynienia z taką sytuacją. Nie chciałbym pozostawić tej sprawy bez odzewu z mojej strony.

Po prostu odpisz, że roszczenie uległo przedawnieniu na podstawie art. 77 ust. 1 ustawy – Prawo przewozowe i dodaj to co wyżej napisałem.
Przeczytaj Regulamin tego Forum, szczególnie §10

Ostatnia edycja:
1987kowalski1987 napisał:
Byłbym wdzięczny o podpowiedz jak napisać to pismo, co powinno zawierać, gdyż pierwszy raz mam doczynienia z taką sytuacją. Nie chciałbym pozostawić tej sprawy bez odzewu z mojej strony.

W związku z otrzymanym od Państwa wezwaniem do zapłaty informuję,że roszczenie jest przedawnione i uchylam się od zapłaty. Jednocześnie informuję, iż w przypadku wystąpienia na drogę sądową zarzut przedawnienia roszczenia zostanie podniesiony przed sądem.

I jeszcze dopisz, że dalsze próby przesyłania w/w wezwania potraktujesz jako groźbę bezprawną.

Powrót