Wezwanie do zapłaty spłaconego mandatu

• Autor wątku Autor wątku Gremo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gremo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam mam taki problem, dostałem dziś zawiadomienie o zajęciu innej wierzytelności pieniężnej i do zapłaty 50zł + 11,70 kosztów egzekucyjnych i po dacie (06.12.2014) widzę, że to za mandat za stłuczkę (250zł) który rozłożyłem na raty i spłacałem po 50zł miesięcznie - spłaciłem cały, a dziś przychodzi, że niby 1 raty nie spłaciłem, dzwoniłem do Urzędu Skarbowego i mi powiedzieli, że jak nie mam dowodów wpłaty to nic nie zrobię (wyrzuciłem kopie wpłat 2 miesiące temu jak robiłem porządek w dok.) I teraz pytanie co mam zrobić, nie zamierzam im płacić kolejnych 50zł

płaciłeś przez bank czy przez pocztę?

moim zdaniem, jeżeli pamiętasz w przybliżeniu datę wpłaty, udaj się do placówki poczty i poproś o wydruk (potwierdzenie) dokonanej wpłaty, muszą to mieć w swoim systemie ,wpłata musi być zarejestrowana.

ok, tylko nwm jak działa u nich system czy każda placówka nie ma oddzielnego systemu jakiegoś bo na pewno wpłacałem w 2 placówkach jak nie 3, jutro się przejdę i zobaczę jak to jest

byłem w 2 placówkach poczty i powiedzieli mi, że takie rzeczy przetrzymują do roku czasu, a jak byłem urzędzie wojewódzkim to pokazali mi w systemie, że dokonałem 4x wpłaty gdzie jestem pewien, że było 5x, więc nie mam dowodów oni się nie przyznają, że to zgubili więc muszę zapłacić lub nie i liczyć, że mi nic nie będą pobierać do grudnia gdzie sprawa się unieważni

Jeśli mandat otrzymałeś w 2014 (niezły Mikołaj :D ) to przedawni się z mocy prawa w 2017

no tak ale jak już dostałem wezwanie do spłaty bo jak nie to mi sami zabiorą ..

Jeśli pracujesz na etacie (powyżej minimalnej krajowej) bądź pobierasz świadczenie z ZUS/KRUS - to tak,

piszę właśnie maturę, nigdzie nie pracuje

W takim razie zapewne jesteś nieściągalny

czyli jak nie maja prawa żądać tych pieniędzy czy pobrania mi z konta gdzie i tak mam może 10zł

Prawo może i maja, ale nie mają możliwości

dzięki, temat do zamknięcia

Powrót