wezwanie do zaplaty splaconej pozyczki. pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku jagna1993
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagna1993

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Mam splacona juz pożyczkę w firmie vivus a teraz o splate tej samej pożyczki ktora jak zaznaczam jest splacona upomina sie sie firma Global Collection. Dostałam pismo od komornika o nakazie zapłaty ale dlaczego skoro ja juz ta pożyczkę splacilam w calosci. Proszę o pomoc co mam zrobić??

Dodam jeszcze ze ostatnia ratę pożyczki wplacilam 12 listopada 2015 roku a na nakazie zapłaty jest data2015-11-02 które jest wysłane z data 08-02-2016

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czyli zanim spłaciłaś trwało już postępowanie sądowe. Dlaczego nie otrzymałaś nakazu zapłaty z sądu? A może odebrałaś i nic z tym nie zrobiłaś?

Nie dostawalam żadnych pism tylko SMS ze kończy się termin sp laty. To jest pierwsze pismo jakie dostalam od polowy splacania. Dostalam tez wiadomość ze pożyczka jest splacona. Potem rozmawialam z panią która potwierdzila splate. Na SMS zawsze oddzwanialam i mówi lam ze pożyczka jest juz splacona i osoba potwierdza la również sprawe

Ale jakie to ma znaczenie, skoro jest prawomocny wyrok sądu, że masz zapłacić innej firmie, która ten dług odkupiła, zanim go spłaciłaś. Nie pytałem o żadne SMSy z firmy pożyczkowej. Pytałem o korespondencję z sądu. Między wzięciem pożyczki, a jej spłatą zmieniałaś adres zamieszkania?

ale ja rozmawialam z kimś z firmy ktora kupila dlug i powiedzieli ze mam wpłacić 200 zl kosztów. Wplacilam je. A teraz sie okazuje ze mam ponownie wpłacić 200 zl kosztów i splacic ponownie cala kwotę pożyczki. Wplacajac ostatnia ratę rozmawialam z kobietą z tej firmy i powiedziała ze jak wplace całość do konca to nie będę ponosić juz żadnych kosztów. Wplacilam wyszlo ze te 200 zl jeszcze również wplacilam i teraz okazuje sie ze musze splacic cala pożyczkę plus 200 od nowa. Na wszystko posiadam potwierdzenia wplat

Czytamy art.512 i 513, 515, 516 kc.

Nie nie zmieniłam miejsca zamieszkania. Jest to pierwsze pismo jakie dostałam od momentu wplacenia pierwszej raty... Teraz sprawdzam i pierwsze i ostatnie pismo o pożyczce dostałam po wpłaceniu pierwszej raty i to bylo pismo informacyjne o wplacie z nr konta. Żaden nakaz ani wezwanie sadowe

To pierwsze co robisz to kontaktujesz się z komornikiem by ustalić: sygnaturę sprawy, sąd jaki wydał nakaz. Następnie kontaktujesz się z sądem i ustalasz gdzie wysłano nakaz i co się z nim stało. Jak to ustalisz to będzie wiadomo co dalej robić.

To pewnie nieporozumienie, trzeba jak najszybciej wyjaśnić. Skoro spłaciłaś pożyczkę to komornik nie może ci niczego zabrać

Natalia987 napisał:
Skoro spłaciłaś pożyczkę to komornik nie może ci niczego zabrać
Bzdura, niestety. Komornika kwestia pożyczki w ogóle nie interesuje. On dostał kwity, które pozwalają mu działać.
Post #8 wyczerpuje temat na chwilę obecną. I lepiej się z tym pośpieszyć.

Okej, ale jak wyjaśni sprawę i do komornika pójdzie odpowiednie pismo to będzie ok

Nie da się żadnym pismem wyjaśnić sprawy z komornikiem, bo komornik działa na zlecenie wierzyciela i tylko sam wierzyciel lub działania sądu mogą zablokować egzekucję. Więc póki co nic nie będzie ok, póki nie znajdzie odpowiedzi na pytania z #8 i nie zacznie działać.

Pozbieraj kwity, ustal daty co było kiedy i zapewne czeka cię powództwo z art. 840 k.p.c.

Powrót