Wezwanie do zapłaty STATIMA

• Autor wątku Autor wątku adekomens
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adekomens

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wczoraj zastałem w skrzynce 2 listy od KANCELARI STATIMA pisze w nim moje zobowiazanie jeden 140 zł drugi 350zł. W liscie nie ma nic konkretnego napisane za co kiedy jak itd jest tylko napisane numer konta nawet odrazu formularz jesli chcielibysmy na raty rozlozyc zobowiazanie. Nie przypominam sobie zebym w ostatnim roku został zlapany za jazde bez biletu wiec sugeruje ze sa to troche starsze mandaty. Pytanie co mam teraz robic? Strasza naprawde wielkimi kosztami sam jestem bezrobotny swieta ida nie chciałbym psu humoru w domu... termin zaplaty do 18stego wiec mało czasu. Pani z kancelarii do ktorej dzwonilem sama nie wie za co kiedy itd. Jesli nie zapłace to bedzie wszystko tak jak w tym liscie? koszta wyniosa do 850 zł..
Czytalem zeby zwracac uwage na pisma awizowana bo w przeciwnym wypakdu kto mi udowodni ze ta korespondencja do mnie trafila

Ostatnia edycja:
adekomens napisał:
Pani z kancelarii do ktorej dzwonilem sama nie wie za co kiedy itd.

Czyli nie płać, bo pewnie nic im dłużny nie jesteś (jak byś był, to by byli Ci w stanie podać za co czyli ewentualny numer sprawy dla opłaty dodatkowej, daty, na życzenie udostępnili by Tobie ksero podpisanego przez Ciebie druczku opłaty dodatkowej).

Jeżeli coś kojarzysz - domyślasz się kiedy mogły mieć miejsce te sytuacje jazdy bez biletu?

Na tym etapie myślę, że można śmiało olać - pilnować tylko listów z sądu - te za każdym razem odbierać i pilnować terminów do złożenia sprzeciwu/odpowiedzi na pozew.

adekomens napisał:
Jesli nie zapłace to bedzie wszystko tak jak w tym liscie? koszta wyniosa do 850 zł..
Jeżeli jest nakaz z klauzula, to tak. Jeśli nie ma - to tylko w przypadku uznania powództwa. A to widzę, jest tutaj bardzo dyskusyjne i stawiam na przedawnienie (jeśli nie dysponują nakazem)

Znalazlem te dwa kwitki jeden jest ze stycznia 2013 roku drugi z lutego rowniez z 2013 roku. Korzystna dla mnie informacja?

Jeżeli nie było powództwa, albo pozew trafił do sądu po październiku 2014, to super wiadomość.

Powrót