Wezwanie do zapłaty ubezpieczenie AOK z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku Damboru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damboru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Przeszukałem forum jednak nie znalazłem tematu odpowiadającemu mojemu problemowi. Sprawa wygląda następująco:

Pracowałem w Niemczech przez rok, zwolniłem się z końcem lutego 2015 i wróciłem do Polski. Od początku pobytu za granicą byłem zameldowany. Przy powrocie do Polski nie wymeldowałem się oczekując jeszcze na parę pism. Ostatnio dostałem wezwanie do zapłaty za AOK prawie 3600 Euro. Będąc w Polsce pracę podjąłem dopiero w połowie czerwca, wcześniej nie rejestrowałem się jako bezrobotny.

Co mogę zrobić w tej sytuacji? czy da się w jakiś sposób uniknąć zapłaty tego ubezpieczenia? Cała ta sprawa to mój błąd, nieznajomość przepisów szkodzi jednak kwota która przyszła do zapłaty jest dla mnie astronomicznie wielka.

Po pierwsze probowac wymeldowac sie z zameldowania w Niemczech wstecznie, W zasadzie niemieckie prawo meldunkowe nie przewiduje wstecznego wymeldowania, ale moze sie uda, ale ew. zaplacisz grzywne za niedopelnienie obowiazku meldunkowego (do ktorego nalezy rowniez wymeldowanie).
Rownolegle wyslac do AOK pismo z wyjasnieniem, ze od 1 marca przebywasz na stale w Polsce, jesli sie w Polsce zameldowales, wyslij kopie zaswiadczenia o zameldowaniu. Oraz napisz pismo, ze prosisz o wsteczne wyrejestrowanie z czlonkowstwa w AOK z chwila powrotu do Polski.
Moze ci sie uda

Ja już nie wiem w końcu jak to jest. Przy wyjeździe trzeba się wymeldowac. A przy zmianie miejsca zamieszkania w Niemczech? Po przeprowadzce chciałam się wymeldować z jednej Gemeinde i zameldować w drugiej i jakaś Pani w Urzędzie Meldunkowym powiedziała mi, ze wymeldowywać się nie muszę. W przypadku przeprowadzki idzie to faktycznie automatycznie?

Tak, bo wszystkie niemieckie urzedy meldunkowe sa polaczone ze soba elektronicznie, wiec moga wymieniac miedzy soba dane. Przy wyjezdzie za granice na ma takiej mozliwosci, dlatego trzeba sie wymeldowac wtedy samemu w niemieckim urzedzie meldunkowym. To chyba dosyc logiczne, prawda?

znalazłem na tym forum w innym temacie taki wpis

"Tak się składa, że dzwoniliśmy ostatnio do ubezpieczalni (AOK) i rozmawialiśmy z szefem filii (chcieliśmy kogoś kto na 100% będzie miał poprawne informacje).
Teoretycznie w Niemczech istnieje obowiązek ubezpieczenia niemieckiego natomiast prawo nie przewiduje żadnej kary za niepłacenie składek (w najgorszym wypadku trzeba zapłacić składki od początku zameldowania w Niemczech lub od momentu w którym dawne ubezpieczenie niemieckie się skończyło). Jednak gdy dostajesz pracę w Niemczech (lub zasiłek jeśli masz do niego prawo) zostajesz automatycznie ubezpieczony i konto się zeruje, nikt nie patrzy wstecz w papiery (domyślam się, że to samo stało się w przypadku ślubu i podpięciu pod ubezpieczenie męża). Jednak gdy chcesz się ubezpieczyć na własną rękę, sprawdzane jest wtedy Twoje "konto". No i wtedy jak się okaże, że ubezpieczenia nie ma, trzeba zapłacić składki wstecz.
Co wtedy jeśli dostało się wezwanie do zapłacenia ubezpieczenia wstecz? Jedyna nadzieja to ubłagać kogoś by dał Ci zatrudnienie (chociażby na kilka dni) i zapłacił ubezpieczenie. Jednak nie wiem czy wtedy nie jest już za późno. Ale próbować można "

czy to może być prawda?

Jeśli nie to pozostaje napisać pismo o ponowne przeliczenie składek. To co przyszło na wezwaniu do zapłaty to składki jakie były obliczone na podstawie mojej wypłaty (około 1800 Euro) ale jeśli od marca nie pracuje to składki za ten czas powinny zostać obliczone jako dla bezrobotnego?

Za bezrobotnego na zasilku dla bezrobotnych placi panstwo. Osoba niepracujaca ( nie mylic z '"bezrobotna") powinna placic ubezpieczenie z wlasnej kieszeni, a to jest koszt ok. 165 euro miesiecznie

Witam,
czy mogę się dowiedzieć jak zakończyła się ta sprawa z wezwaniem do zapłaty z Aok?
Jestem niestety w podobnej sytuacji.

Jeszcze się nie zakończyła. Wszystko jest w trakcie. Na ta chwile pobrałem z aok jakiś formularz do wypełnienia który musiałem zawieźć do polskiego nfz. Oni mają to odesłać do niemiec. Celem złożenia tego formularza jest udowodnienie ze od czerwca pracowałem i bylem w pl. Z tego co się dowiedziałem to nie ma takiego czegoś jak amnestia ubezpieczenia po ponownym podjęciu pracy. Trzeba zapłacić za okres w którym było się ubezpieczonym. Jedyne co można zmienić to wysokość składki poprzez udowodnienie ze w tym czasie było sie niepracujacym. W moim wypadku czas od wyjazdu do pl do podjęcia pracy czyli możliwość udowodnienia ze bylem w pl to 3 miesiące

To co pogodniak napisal w drugim poscie to prawda. Mialem podobna sytuacje, z tym ze na sie wymeldowalem prZy wyjezdzie, wiec latwo bylo to zalatwic, zeby nie placic.
Bylem w aok i rozmawialem z pania. Po prostu wyslalem jej na mejla skan wymeldowania sie w niemczech i skan ubezpieczenia z polski (nie wiem na co jej to, ale wyslalem).

Tak btw, najlepiej zeby uniknac problemow, nawet jak sie wymeldujecie to przejsc sie do aok i zakomunikowac, ze sie opuszcza niemcy, zeby wiedzieli od razu i nie dostawac glupich listow.

Z tym, ze Ty sie nie wymeldowales, wiec nie wiem jak to wyglada w twojej sytuacji.

Jestem tu nowy, czytelem to forum gdyz otrzymalem po pol roku wezwanie z aok do zaplaty prawie 3000eu chociaz jestem wymeldowany z niemiec czy ktos morze doradzic co dalej mam z tym zrobic::help:

skalars
gdyz otrzymalem po pol roku wezwanie z aok do zaplaty prawie 3000eu chociaz jestem wymeldowany z niemiec
1. Czy zgłosiłeś w aok wyjazd do polski i rezygnację z ubezpieczenia.????
2.Czy masz potwierdzenie wymeldowamnia z Niemiec ???????

Nie gdyz to mial zrobic pracodawca a potwierdzenie mam

skalars
Pracowałeś na umowe o prace czy gewerbe.??????

Pracowalem na umowe tylko mam pytanie czy podwujne obywatelstwo tu czegos nie zmienia czy niema to nic wspolnego

Jak sie wymeldowales to masz taka jaka ja mialem sytuacje. Przeczytaj moj poprzedni post.

nika44 napisał:
Ja już nie wiem w końcu jak to jest. Przy wyjeździe trzeba się wymeldowac. A przy zmianie miejsca zamieszkania w Niemczech? Po przeprowadzce chciałam się wymeldować z jednej Gemeinde i zameldować w drugiej i jakaś Pani w Urzędzie Meldunkowym powiedziała mi, ze wymeldowywać się nie muszę. W przypadku przeprowadzki idzie to faktycznie automatycznie?
hallo
wymeldowywac sie Pani nie musi, trzeba pojsc do Urzedu Dzielnicowego, wszystko jedno w jakiej dzielnicy Miasta i sie PRZEMELDOWAC.taki sam druk, jak do meldunku.

Witam,

czy ktoś wie jaki był finał sprawy z AOK Pana Damboru?
Od wczoraj zmagam się z tym samym problemem. Jeśli ktoś posiada przydatne informacje ten temat, proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

Witam
Mój problem jest podobny.pracowałem w Niemczech do 31.01.2014 Rozwiązałem umowę z AOK (byłem u nich i wypowiedziałem umowę z powodu wyjazdu do Polski)po kilku miesiącach wymeldowałem się z Spółdzielni mieszkaniowej gdzie byłem zameldowany,jednak nie wymeldowałem się w urzędzie meldunkowym.Dziś dostaję pismo z AOK że pomimo rozwiązania umowy z nimi oni chcą automatycznie ją wznowić bo nadal według nich jestem zameldowany w Niemczech, co więcej naliczają już składki których nie zapłaciłem w tym okresie.Wysłałem brata który tam mieszka i wyjaśnił że od 01.02.2014 pracuję i mieszkam w Polsce.Urzędnik poprosił o druk E104 który potwierdzi moje składki w Polsce,niestety NFZ tego nie wystawi ponieważ prawo i dyrektywy europejskie mówią że w tym przypadku to AOK powinno się zwrócić do NFZ o te informację.Na tą chwilę nie wiem co zrobić oprócz wymeldowania się w urzędzie może ktoś mi doradzi
z góry dzięki

Wymeldować się w urzędzie meldunkowym i zwrócić się pisemnie do AOK, żeby wystapiło do NFZ o powyższy dokument, celem potwierdzenia Pana polskiego ubezpieczenia, gdyż nie jest możliwe, zeby Pan otrzymał ten dokument do reki w NFZ. Zresztą AOK powinno dobrze wiedzieć jak to funkcjonuje. Podaj im może w tym piśmie adres NFZ do którego muszą się zwrócić.

Powrót