Wezwanie do zapłaty Ultimo co robic??

• Autor wątku Autor wątku delta998
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delta998

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Od kilkunastu miesiecy dostaje listy z Ultimo o zaplacenie dlugu, ktory oni wykupili od firmy telekomunikacyjnej. Co ciekawe dlug ten powstal 9 lat temu gdy mialem 17 lat. Było do zaplaty 800 zlotych. Przez dlugi okres nikt nie domagal sie odemnie pieniedzy za ten dlug. Pozniej otrzymalem pismo z firmy windykacyjnej ze mam zaplacic im 5534,42zl. Nie nawiazywalem z nimi kontaktu. Dwa dni temu sotalem pismo ze wyłączaja moją sprawe z windykacji polubownej i skierują ją na drogę sądową, a poprzedzone to zostanie weryfikacja mojej aktualnej sytuacji majatkowej przez firme de facto Agencja Detektywistyczna. Czy maja takie prawo?? Co mam robic w tej sytuacji?? Zapłacic im ten dlug??? Gdyby to był moj dług poczatkowy czyli 800 zl to dawno bym to zrobil, ale 5500 to juz duzo pieniedzy. Prosze o porade w tej kwestii i z góry dziekuje. Pozdrawiam

Co mam robic w tej sytuacji??
Przepis prawny:
Art. 118. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

Wyslac pismo do firmy windykacyjnej w ktorym podniesie Pan zarzut przedawnienia roszczenia. Powinno wystarczyc.

Dziekuje za odpowiedz. A czy jak wysle pismo bezposrednio do nich to nie przerwe toku przedawnienia??? Bo wiem, że mozna w sądzie podnieśc zarzut przedawnienia ale nie wiedziałem, że do firmy wind. też można. Pozdrawiam

Do firmy się nie wysyła pisma, w którym podnosisz zarzut przedawnienia. Zarzut możesz podnieść w sądzie. Przedawnienia, które nastąpiło, nie da się przerwać :) Firmę możesz co najwyżej poinformować, że wiesz o przedawnieniu długu i że jesteś gotów podnieść zarzut przedawnienia, gdy zostaniesz "zaproszony" do sądu.

Pozdrawiam :cool:

Firmę możesz co najwyżej poinformować, że wiesz o przedawnieniu długu i że jesteś gotów podnieść zarzut przedawnienia, gdy zostaniesz "zaproszony" do sądu.
Chodzilo mi dokladnie o to samo. Tutaj jest to precyzyjnieJ sformulowane.:)

pozdrawiam

Proszę zapoznać się z postem w tym dziale: "Windykacja - poradnik postępowania sensownego".
Tam jest wszystko.

Pozdr.
Hazgrun

delta998 napisał:
Witam. Od kilkunastu miesiecy dostaje listy z Ultimo o zaplacenie dlugu, ktory oni wykupili od firmy telekomunikacyjnej. Co ciekawe dlug ten powstal 9 lat temu gdy mialem 17 lat. Było do zaplaty 800 zlotych. Przez dlugi okres nikt nie domagal sie odemnie pieniedzy za ten dlug. Pozniej otrzymalem pismo z firmy windykacyjnej ze mam zaplacic im 5534,42zl. Nie nawiazywalem z nimi kontaktu. Dwa dni temu sotalem pismo ze wyłączaja moją sprawe z windykacji polubownej i skierują ją na drogę sądową, a poprzedzone to zostanie weryfikacja mojej aktualnej sytuacji majatkowej przez firme de facto Agencja Detektywistyczna. Czy maja takie prawo?? Co mam robic w tej sytuacji?? Zapłacic im ten dlug??? Gdyby to był moj dług poczatkowy czyli 800 zl to dawno bym to zrobil, ale 5500 to juz duzo pieniedzy. Prosze o porade w tej kwestii i z góry dziekuje. Pozdrawiam
witaj
Puść pismo do firmy windykacyjnej- podnieś zarzut przedawnienia roszczenia. Nietety Ultimo i inne firmy windykacyjne ostatnio parają się wykupywaniem starych długów i dochodzeniem roszczeń na drodze postępowania sądowego. Sąd nie rozpatruje dogłębnie wniosków tylko z zasady w postępowaniu elektronicznym wali nakaz. Dopiero dłużnik ma się gimnastykować i udowadniać że nie było roszczenia, przedawnienie lub bezzasadność takich wniosków...Człowiek dostając pismo z sądu lub od komornika już na wstępie przeżywa szok i jak się w miarę szybko z niego nie otrząśnie (7 dni po otrzymaniu korespondencji ) to już ma pozamiatane. Totyczy to najczęściej osób starszych, które nie mogą sobie szybko poradzić z tym problemem. I to jest postępowanie nieetyczne ale niestety zgodne z prawem
To że ultimo postępuje nieetycznie zostało już raz udowodnione:
UOKiK - Urząd - Informacje ogólne - Aktualności - Firmy windykacyjne ukarane
Prawie 600 tys. zł kary zapłacą łącznie dwie firmy windykacyjne z Wrocławia - Ultimo i Kruk. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Marek Niechciał uznał, że spółki stosowały praktyki niezgodne z prawem "
Ja wygrałem z Ultimo bez sądu ale przez pól roku zajęli mi jakieś wyimaginowane przez nich 3000 pln... teraz zastanawiam się czy nie pozwać tych krwiopijców za straty moralne (moje male dzieci nie miały wesołych świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy). Uważam, że trzeba tępić takie firmy, działające na granicy prawa.

bartoss napisał:
Nietety Ultimo i inne firmy windykacyjne ostatnio parają się wykupywaniem starych długów
Natomiast Ty zajmujesz się odkopywaniem starych wątków z 2011 roku :)

Kanas napisał:
Natomiast Ty zajmujesz się odkopywaniem starych wątków z 2011 roku :)
dzięki za uświadomienie :D - niestety szukając postów na temat ULTIMO od razu trafił mi się ten "stary" .... odpowiedziałem, nie patrząc na datę. Mimo to , faktem jest, że ultimo stosuje niezbyt godne praktyki. Przecież dyskusja jest otwarta, mogę na starym poście pociągnąć temat dalej ...

Witam
Ultimo dało się we znaki niejednemu....z przykrością przyznam się że również mnie. I nie bardzo w tym momencie wiem co dalej...ale po kolei.
We wrześniu 2004 roku podpisałem umowę pożyczki z f-mą Provident Polska S.A na kwotę 2000 pln. Spłata pożyczki miała nastąpić po upływie 38 tygodni; czyli w czerwcu 2005 r. Na skutek różnych wypadków losowych ; niestety zadłużenia nie udało mi się spłacić. Będąc w skomplikowanej sytuacji życiowej, pozostawiłem sprawę zadłużenia własnemu biegowi...W lipcu 2006 roku otrzymałem wezwanie przedsądowe do spłaty należności w wys. 2 210 pln. Będąc wówczas za granicą dostałem info od małżonki że udało jej się dogadać z wierzycielem i zamknąć sprawę po spłacie ok 1000 pln. Od tamtej pory nie wracaliśmy już do tej sprawy traktując ją jako zakończoną. Niestety czar prysł dokładnie w ubiegły poniedziałek.. Z sądu rejonowego otrzymałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na skutek pozwu wniesionego przez Ultimo, która to f-ma przejęła (błędnie uznany przeze mnie jako niebyły...) dług wobec Provident'a. W załączeniu również pozew...! Małżonka wytoczyła pianę i reszta dnia do miłych już nie należała...CO robić moi Drodzy? Po prostu ręce opadły a w głowie pusto....Czy można oddalić pozew opierając się np. na przedawnieniu w/w .....Proszę o radę jako całkowicie "ciemna masa"w tej kwestii...Pozdrawiam

Jeśli nie minęło 14 dni a nakaz był na urzędowym formularzu, pobrać taki sprzeciw, napisać i oddać w sądzie.
To jest przedawnione.

Powrót