wezwanie do zapłaty z 2005 roku

• Autor wątku Autor wątku anka0206
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anka0206

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dzień dobry,
mam serdeczne zapytanie odnośnie pisma, jakie w dniu wczorajszym otrzymałam od firmy intrum justitia, a mianowicie - firma ta wzywa mnie do polubownego dokonania zapłaty kwoty ok. 290 zł dla firmy, w której faktycznie dokonałam kiedyś parę razy zakupów. Sprawa jest bardzo stara, ale jeśli dobrze pamiętam, to uregulowałam wszystkie należności wobec tej firmy (zawsze reguluję swoje należności w terminie). Niestety, na chwilę obecną prawdopodobnie nie posiadam już potwierdzeń dokonania tych płatności, gdyż je po prostu zniszczyłam. I tu moje pytanie - co mam zrobić - czy wysłać pismo do intrum informując, że sprawa uległa przedawnieniu, czy nawet na nie nie odpisywać? Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam serdecznie forumowiczów,
Anka

Możesz odpowiedzieć, możesz też nie odpowiadać. W razie postępowania sądowego o zapłatę, podniesiesz przed sądem (najpewniej w sprzeciwie do nakazu zapłaty) zarzut przedawnienia roszczenia.

robilee ci juź pojaśnił, ja dodam parę słów od siebie: możesz napisać im pismo że odmawiasz spłaty gdyż roszczenie jest dawno przedawnione, ale nie ma to sensu. takie pisma spływają po nich jak po kaczce. zapewne i tak będą znów coś przysyłac, niewykluczone że zadzwonią. recepta? nie reagowac, nie rozmawiać (natychmiast dobranoc i czerwona sluchawka)
jedyne skuteczne załatwienie sprawy to sprzeciw od nakazu zapłaty - roszczenie nienależne i przedawnione. znając doświadczenie w takich sprawach, dowodami będą umowa cesji i wykaz wierzytelności, ew. jakaś faktura - co niczego nie dowodzi (jakieś prywatne notatki)

Witajcie:)
Bardzo Wam dziękuję za udzielone odpowiedzi:) W takim razie nawet nie będę im odpisywać, bo to faktycznie nie ma sensu, poczekam na ewentualny rozwój wypadków - tzn. czy intrum zwróci się do sądu. Jeśli tak, to wystosuję sprzeciw od nakazu zapłaty z uwagi na nienależne i przedawnione roszczenie.
Jeszcze raz Wam bardzo dziękuję:) Uspokoiliście mnie:)
Pozdrawiam serdecznie,
Anka

anka0206 napisał:
Witajcie:)
Jeszcze raz Wam bardzo dziękuję:) Uspokoiliście mnie:)
Pozdrawiam serdecznie,
Anka
proszę bardzo :) jak coś się zacznie dziać, śmiało pytaj i informuj

Powrót