Wezwanie do zapłaty z tytułu nakazu zapłaty pozbawionego wykonalności

• Autor wątku Autor wątku andrzejek222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzejek222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
ostatnio w imieniu swojej matki odebrałem list polecony od firmy windykacyjnej, która to upomina się o pieniądze (wezwanie do zapłaty przed wpisem od rejestru dłużników big) (należność główna 1400zł, odsetki 3400zł) z tytułu nakazu zapłaty z 2000roku. Firma ta domaga się zapłaty w ciągu 3 dni całej kwoty, co jest dla mnie absurdalne, ponieważ ja mam wyrok sądu z 2013 roku, który to pozbawił w całości wykonalności tytułu wykonawczego w postaci nakazu zapłaty, który to właśnie firma podaje jako podstawę wierzytelności. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić?

Ale ten nakaz jest że co? Pozbawiony wykonalności ze względu na przedawnienie roszczenia jak rozumiem? Że klauzula po ponad 10 latach była?
Co masz zrobić? Właściwie nic. Będą to chcieli wpisać do BIG, a ty musisz zawalczyć żeby to wykreślili. Chociaż obawiam się że w tej sytuacji może to sprawić niejaki kłopot. A to z tego tytułu że roszczenie jest. I to orzeczone prawomocnym wyrokiem sądu. A że nie nadaje się do egzekwowania... cóż...

Tak, nakaz pozbawiony wykonalności ze względu na przedawnienie po 10 latach. A czy mogą dodać ponownie do BIG jeśli już za to było się w BIG, a po 10 latach zostało to wykreślone? Co w takiej sytuacji zrobić, kontaktować się z nimi i wysłać kopie wyroku sądu, czy czekać na kolejny ich ruch?

Dług formalnie istnieje. Powództwo musiałoby zostać oddalone. Więc może być z tym trudno. Ale spróbuj do KRD później wysłać to orzeczenie o pozbawieniu klauzuli wykonalności.

Rozumiem, ale póki co, nic nie robić, z firmą windykacyjną się nie kontaktować, czekać na kolejny ruch i dopiero później jeśli by dodali wpis do BIG to wysłać orzeczenie do KRD?

Ok, tak właśnie zrobię. Czy takie pisemko się nada?
"W nawiązaniu do korespondencji sygnowanej (...), informuję, że zadłużenie uległo przedawnieniu, a nakaz zapłaty został pozbawiony wykonalności wyrokiem Sądu Rejonowego w ... (Sygn. akt ....).
W związku z powyższym każdorazowe pismo, czy telefon będę traktował jako nękanie, a sprawę kierował do właściwych organów zajmujących się ściganiem przestępstwo oraz nieuczciwych wierzycieli (polcja, prokuratura, UOKiK). W przypadku gdy Wasza praktyka będzie się nasilać wystąpię do sądu o ochronę dóbr osobistych w tym o zaprzestanie dalszego nękania oraz zadośćuczynienie"

Powyższe roszczenie można niestety wpisać do BIG

Powrót