C
Creator5000
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam.
Jakieś 6 lat temu zostałem złapany przez kontrolerów za brak biletu.
Wtedy jeszcze chodziłem, a raczej jeździłem do gimnazjum.
Z racji młodego wieku "zamiotłem sprawę pod dywan" i całkowicie zapomniałem o tym.
Dziś otrzymałem pismo od Kancelarii Statima z wezwaniem do dobrowolnej zapłaty na kwotę 250zł (do dnia dzisiejszego / przysłano mi dzisiaj / nadano tydzień wcześniej), oczywiście niezapłacenie spowoduje skierowanie sprawy na drogę sądową i koszty znacznie wzrosną.
Nie przypominam sobie, abym dostawał wcześniej jakiekolwiek pisma związane z tą sprawą (być może tylko z samego Zarządu Transportu Miejskiego w Gdańsku, ale nie jestem pewien).
W piśmie nie ma podanych informacji na temat czasu i miejsca przejazdu.
Czy mogę obawiać się problemów?
Czy Kancelaria Prawna działa zgodnie z prawem wysyłając tak późno to pismo?
/edit/ Zauważyłem, że inne osoby są w podobnej sytuacji i podejrzewam, że ta "Kancelaria" po prostu szuka naiwniaków do zapłacenia w nieważnej sprawie.
Jakieś 6 lat temu zostałem złapany przez kontrolerów za brak biletu.
Wtedy jeszcze chodziłem, a raczej jeździłem do gimnazjum.
Z racji młodego wieku "zamiotłem sprawę pod dywan" i całkowicie zapomniałem o tym.
Dziś otrzymałem pismo od Kancelarii Statima z wezwaniem do dobrowolnej zapłaty na kwotę 250zł (do dnia dzisiejszego / przysłano mi dzisiaj / nadano tydzień wcześniej), oczywiście niezapłacenie spowoduje skierowanie sprawy na drogę sądową i koszty znacznie wzrosną.
Nie przypominam sobie, abym dostawał wcześniej jakiekolwiek pisma związane z tą sprawą (być może tylko z samego Zarządu Transportu Miejskiego w Gdańsku, ale nie jestem pewien).
W piśmie nie ma podanych informacji na temat czasu i miejsca przejazdu.
Czy mogę obawiać się problemów?
Czy Kancelaria Prawna działa zgodnie z prawem wysyłając tak późno to pismo?
/edit/ Zauważyłem, że inne osoby są w podobnej sytuacji i podejrzewam, że ta "Kancelaria" po prostu szuka naiwniaków do zapłacenia w nieważnej sprawie.
Ostatnia edycja: