Wezwanie do zapłaty za czesne

• Autor wątku Autor wątku edavid
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edavid

Witam,
W 2009 roku podjąłem studia na AHE w Łodzi. Kierunek na którym studiowałem został zamknięty przez Ministerstwo Edukacji i zostały odebrane Uczelni prawa do nauczania w tym kierunku. W momencie kiedy się o tym dowiedziałem przestałem płacić i chodzić na zajęcia. Zaliczyłem tylko jeden przedmiot a na pozostałe egzaminy się nie stawiłem. Uczelnia skreśliła mnie z listy studentów po 1 semestrze. Wysyłali mi pisma że zalegam z płatnościami, ale ja nie odpowiadałem bo uznałem że skoro nie chodziłem i nie zaliczyłem przedmiotów to nie będę im płacił. No i okazuje się , że wynajęli jakiąś firmę windykacyjną o nazwie KGPN Marcin Kalisz a ta firma wysłała do mnie wezwanie do zapłaty na kwotę 855.31 PLN, grożąc tym, że jeśli nie zapłacę do 3 dni to skierują sprawę do komornika.
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakiś przepis umożliwiający mi w takim wypadku umożenie długu.
Poniżej informacja z jakiego powodu zamknięto mój kierunek:

http://wyborcza.pl/1,76842,7146376,AHE_traci_zarzadzanie.html

z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam, David

Przepisów jest całkiem sporo, zarówno w kodeksie cywilnym jak i w uchwałach Sądu Najwyższego. Niestety na pewno będziesz musiał się odważyć poddać to pod rozwagę sądu. Jeśli przegrasz sprawę koszty wzrosną minimum kilkaset złotych i mogą sięgnąć kilku tysięcy. W sądzie nigdy nie można być pewnym wygranej choć oceniam że Twoje szanse są bardzo duże.
Windykator może tylko oddziaływać na Twoją psychikę abyś DOBROWOLNIE oddał pieniądze. Jeśli to nie poskutkuje mogą oddać sprawę do sądu gdzie możesz przedstawić swoje argumenty.

Powrót