Wezwanie do zapłaty za jazdę bez biletu

• Autor wątku Autor wątku Lirdoner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lirdoner

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, dzisiaj otrzymałem wezwanie do zapłaty dosyć sporej kwoty za jazdę autobusem w dniu 21 listopada bez biletu. Problem w tym, że w tym dniu nie korzystałem z MZK więc wniosek jest taki, że ktoś podał się za mnie.
Co w tej sytuacji mogę zrobić?

Pozdrawiam

Są różne ścieżki:
- można od razu zawiadomić prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, a nawet dwóch, bo raz ktoś posłużył się twoimi danymi, co może sugerować nie tylko wykroczenie z art. 65, par. 1 pkt. 1 kw, ale być może przestępstwo z art. 270 par. 1 kk - nie Tobie to oceniać, ponadto należy zainteresować prokuratora próbą wyłudzenia od Ciebie na podstawie tych danych pieniędzy przez MPK - ale to ścieżka dla odważnych :)
- możesz też napisać reklamację w której zawiadomisz MPK, że nie byłeś wtedy ich klientem i ktoś podał Twoje dane i jeśli nie przestaną to zrobisz to co powyżej - zazwyczaj mało skuteczne,
- możesz też nic nie robić, poczekać aż sprawa dojdzie do sądu i dostaniesz nakaz zapłaty, a wtedy złożysz sprzeciw z powodu nieistnienia zobowiązania i niech MPK udowodni przed sądem, że jechałeś.

No dobrze. Ale przykładowo ja dzisiaj dostałam wezwanie do sądu w sprawie nie zapłaconego mandatu, który nie był mój. Wiem że to "koleżanka" się za mnie podała i jestem tego 100%-owo pewna. Odwołanie napisałam. Mogę więc w związku z tym podać ją na policję ? Pomoże ?

Powrót