Wezwanie do zapłaty za odśnieżanie drogi - bez umowy, bez uzgodnień

• Autor wątku Autor wątku PeZook
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PeZook

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam użytkowników! Mam ciekawą sprawę, która niedawno mnie zaintrygowała...no, właściwie to na mnie spadła :P

Oto sytuacja:

Mieszkamy z żoną na podmiejskim osiedlu. Wszystkie drogi stanowią drogi wewnętrzne w rozumieniu Art.8 ustawy o drogach publicznych z 1985.

Akt notarialny określa nasze prawa do drogi jako udział w trzech działkach, na których droga się znajduje - 1/183, 1/146 i 1/146 w każdej z działek.

Jakieś dwa lata po powstaniu osiedla powstało stowarzyszenie mieszkańców, które przyjęło na siebie zbieranie pieniędzy oraz organizowanie prac związanych z odśnieżaniem, naprawami, remontami chodników itp.

Nigdy nie byliśmy z żoną członkami stowarzyszenia ; Pod koniec 2012 zaczęliśmy jednak wpłacać co miesiąc na ich konto kwoty odpowiadające wysokością składkom członkowskim, ale nie wstąpiliśmy do stowarzyszenia jako członkowie ani nie podpisywaliśmy zobowiązania do wpłat.

W marcu 2013 otrzymaliśmy od stowarzyszenia wezwanie do zapłaty 297 zł "tytułem pokrycia kosztów poniesionych przez reprezentowane przez nas Stowarzyszenie na utrzymanie terenów wspólnych" - z wyliczenia w piśmie wynika, że chodzi o koszty poniesione od momentu założenia stowarzyszenia. Wezwanie zawiera groźbę wstąpienia na drogę sądowa w wypadku nieuiszczenia kwoty.

I teraz pytanie:

Biorąc pod uwagę powyższe, czy można w ogóle mówić o zaistnieniu jakiegoś zobowiązania wobec stworzyszenia mieszkańców, skoro nie podpisywaliśmy żadnej umowy, zobowiązania ani nie jesteśmy członkami?

Pewnie i tak zapłacimy (jednak z odśnieżonej drogi korzystamy :D ) ale zaintrygowała nas ta groźba wystąpienia na drogę sądową i zastanawiamy się czy prawo w ogóle dopuszcza powstanie zobowiązania wobec kogokolwiek w wypadku, gdy nie była zawarta umowa (nawet ustna)? No i oczywiście jeżeli tak, to czy taka sytuacja ma miejsce w tym wypadku :)

Jeśli pominąłem jakieś istotne szczegóły (nie mam doświadczenia w takich rzeczach, więc mogłem coś istotne przegapić) to chętnie uzupełnię...

Pozdrawiam!

Powrót