Wezwanie do zapłaty zadłużenia ze starego konta BPH

• Autor wątku Autor wątku Joanna_001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna_001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich,
Kilka dni temu przyszło do mnie wezwanie do zapłaty zAlior Banku zadłużenia konta wynikającego z obsługi konta.
Po wnikliwej analizie okazało się, ze chodzi o stare konto dla nastolatków (miałam wtedy 15 lat), którego opiekunem konta był mój ojciec. Z konta w ogóle nie korzystałam, za to po 2 latach (wcześniej nie otrzymałam informacji o zadłużeniu) przyszło pismo stwierdzające zadłużenie na 200 zł. Nikt w BPH nie chciał ze mna rozmawiać bo byłam jeszcze niepełnoletnia, z kolei twierdzili ze dług mam spłacić ja. Sprawa ucichła aż do teraz (minęło Ok. 4,5 roku). Tym razem przyszło pismo z alioru wezwanie do zapłaty z tytułu zadłużenia konta na 300zl (jako ze Alior przejął BPH). Oczywiście jestem juz osoba pełnoletnia z nawiązką :) czy w tej sytuacji jedynym slusznym rozwiązaniem jest spłacić dług? Czy dług się przypadkiem juz nie przedawnił a druga rzecz czy nie powinni ścigać mojego ojca?
Bede wdzięczna za wszelka pomoc.
Pozdrawiam!

czy w tej sytuacji jedynym slusznym rozwiązaniem jest spłacić dług?
W tej sytuacji jedynym słusznym jest nie płacić.

Czy dług się przypadkiem juz nie przedawnił a druga rzecz czy nie powinni ścigać mojego ojca?
Jeśli opis sytuacji jest rzetelny, to dług raczej jest przedawniony. A "ścigać" powinni Ciebie... O ile ten dług w ogóle istnieje, bo co do tego też mam wątpliwości.

Dziękuję za odpowiedz. Co zatem powinnam zrobić? Termin płatności mija 26.06, potem najprawdopodobniej bedą grozić sądem i tak aż do windykacji, a wolałabym nie mieć komornika na głowie w tak młodym wieku... czy wyjaśniać to należy z nimi czy przed sądem?

Ps: znajomy doradca finansowy sprawdził, że taki dług pod moim peselem w tym banku widnieje.

Skoro tak, to niech sprawdzi, jak jest datowany... bo przedawnienie jest tu wielce prawdopodobne.

Powrót