Wezwanie do zapłaty zaległego ubezpieczeni z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku anecioraa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anecioraa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,
Opiszę swój problem: Od stycznia 2016 roku do grudnia 2016 roku pracowałam za granicą w Niemczech, gdzie też byłam zameldowana i mieszkałam.

W grudniu pracodawca wypowiedział mi umowę z uwagi na zamknięcie części hali produkcyjnej w której pracowałem na sezon zimowy. Pracodawca obiecał, że w lutym/marcu ponownie mnie zatrudni. Jednak tak się nie stało.

Od stycznia 2017 roku zarejestrowałam się jako bezrobotny w Polsce, gdzie też przebywałam w tym czasie. W połowie lutego pracodawca oznajmił mi, że nie zatrudni mnie ponownie. Więc pojechałem do Niemiec w celu dokonania wymeldunku i mam go z datą 17.02.2017r. (Nie wiedziałem, że trzeba sie wymeldować od razu po zakończeniu umowy o pracy).

Teraz zaczyna się problem, bo dostałam wezwanie do zapłaty zaległego ubezpieczenia niemieckiego w okresie od 01.01.2017r - 17.02.2017 r, gdzie tak naprawdę w tym czasie przebywałam w Polsce i byłam zarejestrowana jako osoba bezrobotna w Polsce więc urząd pracy płacił za mnie składki ubezpieczenia w Polsce.

Co z tym wszystkim zrobić, żeby nie płacić zaległego ubezpieczenia w Niemczech? Bo tak naprawdę w tym czasie przebywałam w Polsce nie wiedziałam, że w Niemczech w okresie meldunku też trzeba opłacać składki na ubezpieczenie.

Bardzo proszę o pomoc w tejże trudnej sprawie.

Powrót