wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku BOZENA112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BOZENA112

Użytkownik
Odpowiedzi
34
witam
firma windykacyjna przyslala mi wezwanie do zaplaty 20 tyś zł.za kredyt ktorego poreczycielem był mój wuj (wuj od 4 lat nie zyje)
Co mam dalej robić? zadnego spadku po nim nie otrzymalem

A kto był spadkobiercą po zmarłym ? bo może Pani odziedzyczyła dług

spadkobiercą był jego brat rodzony (wuj zadnej rodziny nie posiadal byl kawalerem) ktory tez zmarł po wuju

Szanowna Pani,

należałoby przypatrzeć się przebiegowi procesu spadkowego, ponieważ być może dziedziczy Pani z urzędu po osobach przez Panią wymienionych w poście.
Jeżeli tak jest, to może Pani znaleźć się w kręgu dłużników, ale być może FW (firma wind.) szuka "na ślepo".
Myślę, że tak, czy inaczej będzie pani potrzebny prawnik w realnej rzeczywistości.

Z wyrazami szacunku

Hazgrun

Ostatnia edycja:
wuj miał mieszkanie własnościowe,które oddał za dozywocie x ,to wydaje mi sie ze od x
firma winykacyjna powinna rzadac splaty dlugów ja od wuja nic nie otrzymalam

skoro był on Pani wujem, to Pani ojciec był jego bratem, tak? ojciec Pani nic nie dziedziczył?może jakiś testament został spisany? bo jak na razie podstaw do żądań firmy windykacyjnej nie widzę. porada typowo praktyczna na początek, dla uspokojenia -proszę skontaktować się z tą firmą i najprościej zapytać na jakiej podstawi działają. jak już się uda to ustalić, to sądzę że ktoś z pewnością tu pomoże.

Droga Pani,

zapraszam Panią do postu: "Windykacja - poradnik postępowania sensownego" umieszczonego na tym Forum. Tam znajduje sie zarys dziedziczenia długów oraz sposoby "rozmów" z FW (firmami windykacyjnymi).

Pozdr.

Hazgrun

Powrót