wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku latera25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

latera25

Cztery lata temu kolega poprosił mnie o wpłate swoich pieniedzy na moje konto bankowe ponieważ jego konto chwilowo było zablokowane. Ta sytuacja miała miejsce dwa razy. Pieniądze oddawałam mu osobiście ponieważ przyjezdzał zawsze w godzinach wieczornych. Jedna wpłata wynosiła 2 500 a druga 3 000. W chwili obecnej otrzymałam wezwanie do zapłaty kwoty 8 215,44 zł z tytułu udzielonej mi pożyczki. Nadmieniam iż nie miałam z tym panem podpisanej żadnej umowy i to nie była żadna pożyczka tylko koleżeńska przysługa. Treści tytułu przelewu również nie pamiętam, ponieważ obecnie rachunek bankowy mam w innej placówce.

Prosze mi doradzić co mam w takiej sytuacji robić.

Gdyby to było takie proste nie prosiłabym o porade.
Kontaktowałam sie z kancelarią, z której to wezwanie zostało wysłane i określili to mianem " słowo przeciwko słowu" na tym rozmowa zakończyła sie.

Ostatnia edycja:
latera25 napisał:
Gdyby to było takie proste nie prosiłabym o porade.
Kontaktowałam sie z kancelarią, z której to wezwanie zostało wysłane i określili to mianem " słowo przeciwko słowu" na tym rozmowa zakończyła sie.

No a to akurat działa na twoją korzyść, bo potem w sądzie to oni muszą mieć więcej niż słowa, nie ty.

Ten pan posiada dowody wpłaty na moje konto, ja natomiast nie mam dowodu na to że mu te pieniążki oddawałam osobiście. Twierdzi że zawierał ze mną umowe ustną, której tak naprawde nie było.

kc

Art.720
§ 2. Umowa pożyczki, której wartość przenosi pięćset złotych, powinna być stwierdzona pismem

(...)

Art. 74.
§ 1. Zastrzeżenie formy pisemnej bez rygoru nieważności ma ten skutek, że w razie niezachowania zastrzeżonej formy nie jest w sporze dopuszczalny dowód ze świadków ani dowód z przesłuchania stron na fakt dokonania czynności. Przepisu tego nie stosuje się, gdy zachowanie formy pisemnej jest zastrzeżone jedynie dla wywołania określonych skutków czynności prawnej.

§ 2. Jednakże mimo niezachowania formy pisemnej przewidzianej dla celów dowodowych, dowód ze świadków lub dowód z przesłuchania stron jest dopuszczalny, jeżeli obie strony wyrażą na to zgodę, jeżeli żąda tego konsument w sporze z przedsiębiorcą albo jeżeli fakt dokonania czynności prawnej będzie uprawdopodobniony za pomocą pisma.

Czyli w razie skierowania sprawy do sądu nie będzie możliwe powołanie świadków, których zeznania potwierdzą zawarcie umowy pożyczki. Nie będzie również możliwe przeprowadzenie dowodu z przesłuchania stron. Nie mniej jednak zakaz ten zostaje wyłączony, jeżeli obie strony rzeczonej umowy wyrażą na to zgodę. ???

Dziękuję bardzo!!!
Mam jeszcze jedno pytanie:
w razie skierowania przez tego Pana sprawy do sądu przeciwko mojej osoby ( mimo mojej odpowiedzi na wezwanie do zapłaty)mam prawo do złożenia zawiadomienia do prokuratury o popełnieniu przestępstwa z art. 286 kk (oszustwo) lub z art. 234 kk (fałszywe oskarżenia)? Jeśli nie to prosze mi doradzić.
Z góry dziękuję!!!

To prosze mi w takim razie napisać w jaki sposób mam sie bronić aby odstąpił od takich wezwań do zapłaty?

Powrót