wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Izabela33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Izabela33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Szukam pomocy juz dosłownie wszedzie... w 2006 roku zostałam posiadaczem karty kredytowej, w 2007 roku została wypowiedziana umowa tej ze karty(informacje posiadam od Pana z banku). na dzień dzisiejszy przychodza mi do domu pisma ze musze spłacić dług ,tyle ze moje pytanie dotyczy przedawnienia zadłuzenia. w listopadzie dostałam nakaz zapłaty na kwote 3566,10 zł, w dniu dzisiejszy odebrałam z tej samej firmy windykacyjnej nakaz zapłaty na kwote 3217.70zł.sygnatura jest ta sama ,konto to samo,umowa kredytu ta sama .Wiec dotyczy to napewno jednej i tej samej sprawy . Dzwoniłam w kilka miejsc i wiem ze sprawa jest przedawniona. Zadzwoniłam również do danej firmy i powiedziano mi ze wyrok wydał sad zaoczny w Lublinie. lecz firma windykacyjna wysłała im juz przedawniona sprawe w 2012 roku w lipcu. Jak mam walczyc z tymi ludzmi,czy faktycznie jest to przedawnione czy zostałam wprowadzona w błąd? czy na odwołanie się mam 14 czy 7 dni ? jak napisać pismo odwołujące ?
bedę wdzięczna za kompetentną odpowiedz .

piszesz że otrzymałaś nakaz zapłaty z firmy windykacyjnej? niemożliwe. co najwyżej nakaz zapłaty z sądu (e-sądu) z powództwa firmy windykacyjnej. ewentualnie wezwanie do zapłaty z windykacji, które jednak nie rodzi żadnych skutków. pytanie podstawowe - co ci przyszło w listopadzie? bowiem generalnie w pierwszej kolejności należy ustalić co to za pisma i z kiedy. ważne więc, by ewentualny sprzeciw złożyć w wymaganym, zawitym terminie!
co do przedawnienia to roszczenia z umowy o kartę kredytową przedawniają się z upływem 2 lat, zaś termin przedawnienia biegnie od daty wymagalności pierwszego nieopłaconego wyciągu. mówi o tym art. 6 ustawy o elektronicznych środkach płatniczych, jak też wyrok Sądu Najwyższego z dnia 17 grudnia 2008 r., sygn. akt I CSK 243/08.

1.Wiec tak : dnia 12.11.2012 roku zostało wystawione "wezwanie do zapłaty ",wierzyciel firma GODebt1 fundusz inwestycyjny zamkniety ....
prowadzi obsługe prawną postepowań sądowo -egzekucyjnych prowadzi kancelaria prawna Navi lex S.a
- podstawa jest niespałacona karta kredytowa
- kwota dochodzona w oparciu o tytuł wykonawczy przez sad rejonowy Lublin -Zachód VI wydział cywilny
2. Natomiast wczoraj odebrałam wystawione 30.12.2013 "wezwanie do zapłaty" tyle ze bez informacji o sądzie w którym został wystawiony wyrok.
Nie wiem co mam z tym zrobić i jak napisac odwołanie .
W pismie które otrzymałam w listopadzie zeszłego roku kwota do zapłaty jest 3566,10zł w tym grudniowym jest kwota 3217.70 zł ,zawarta jest informacja o dacie zawarcia umowy o karte i jest to 2006.06.27 , ja znalazłam ta umowe w dokumentach i data jej zawarcia jest 2006.08.10.
od samego poczatku zdaje sobie sprawe że jest to przedawnione .Siadł mi komornik na pensje i stad dowiedziałam się ze mam dane zadłuzenie . wczesniej mieszkałam w innym miejscu i jak się wyprowadziłam nie miałam z tamtymi ludzmi kontaktu... dowiedziałam się co to jest i zadzwoniłam tam . telefonicznie poinformowano mnie ze kwota do zapłaty to ok 4600 zł ale to było w maju zeszłego roku ,podałam nowy adres do korespondencji i przyszło pismo własnie w listopadzie i teraz to wczoraj....rozmawiajac z panem z banku powiedział że wypowiedzenie danej umowy było 17 maj 2007 rok ...
Jak rozmawiałam z firma windykacyjna powiedziałam ze to jest przedawnione to zostałam potraktowana jak złodziej czy jakis bandyta... nie wiem co z tym zrobić spedza mi to sen z oczu

Jeżeli chodzi o to czy dostałam korespondencje z Lublina ....to nie...
Najprawdopodobniej dla tego ze w 2007 roku wyprowadziłam się z tamtego miejsca zamieszkania

Izabela33 napisał:
Jeżeli chodzi o to czy dostałam korespondencje z Lublina ....to nie...
Najprawdopodobniej dla tego ze w 2007 roku wyprowadziłam się z tamtego miejsca zamieszkania
w taki razie musisz zastosować opisywana tutaj procedurę.
na piśmie od komornika masz sygnaturę sprawy sądowej i do e-sądu do lublina musisz wysłać sprzeciw, wskazać brak prawidłowego doręczenia i udowodnić błędny adres. zarzucisz przedawnienie i to wszystko. kiedy e-sąd uchyli nakaz, wniesiesz do komornika o umorzenie egzekucji na podst. art 825 pkt 2 kpc i obciażenie kosztami wierzyciela. w sądzie rejonowym zarzut przedawnienia uzasadnisz tym, co napisałem w moim poprzednim poście

Jak dobrze rozumiem musze napisac do e-sadu i napisac ze nie osstrzymałam korespondencji ? czy mogłabym prosic o pomoc w napisaniu takiego pisma ? czy napisac tak jak podanie itp. po prawej adres sądu po lewej moje dane , nagłówek odwołanie , i że nie mieszkam tam od 2007 roku . prosze o pomoc w fachowym napisaniu tego ...
W jaki sposób mam udowodnic ze tam od tego czasu nie mieszkam ? mieszkałam tam u chłopaka i jego rodziców...

Powrót