Wezwanie do zapłaty.

• Autor wątku Autor wątku ewwik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewwik

Użytkownik
Odpowiedzi
57
Witam serdecznie.Mam taki problem.Otóz w latach 2000/2001 prenumerowałam karty do poradnika lekarskiego.Potem zrezygnowałam i kart nie dostawałam. Dzisiaj dostałam wezwanie do zapłaty za jakis zaległy rachunek (byc moze cos ominełam)-w biurze windykacyjnym nie udzielono mi informacji za jaki miesiac (nie wiedzą)-kazali zapłacic i tyle.Ja nawet nie mam juz potwierdzen wpłat, poniewaz upłyneło 13 lat. Prosze mi poradzic, czy musze to teraz zapłacic po 13 latach kwote podstawowa wraz z odsetkami i kosztami administracyknymi?Pragne namienic iż nigdy nie dostałam zadnego ponaglenia.Pozdrawiam.

Mam jeszcze jedno pytanie...w rozmowie tel.z biurem windykacji prosiłam o podanie nr.fakrury jakiej nie zapłaciłam-powiedziałam,ze wszystkie płaciłam na bieżaco, ale moze jakąs przeoczyłam-czy to swierdzenie nie jest przyznaniem sie do długu?

Pytanie o podstawę roszczenia w żaden sposób nie może być uznaniem zobowiązania - proszę pomyśleć logicznie!
Natomiast zarzut przedawnienia roszczenia, by było skuteczne, podnosi się przed sądem. Na razie olewać FW.

Dziękuje bardzo.Staram się myśleć logicznie,ale chyba teraz u mnie ta logika......:) Pozdrawiam serdecznie.

ewwik napisał:
to swierdzenie nie jest przyznaniem sie do długu?
Oczywiście nie jest. Nie ma to jednak żadnego znaczenia. Dług jest przedawniony i nic tego nie zmieni. Czy będziesz się do niego przyznawać, czy nie.

witam serdecznie.mieszkam za granica w jednym z krajow . z.dotarl do mnie list od firmy DUNAJ finanse. jest to niby ponowne wezwanie do zaplaty choc wczesniej nie dostalam zadnego powiadomienia ani ja ani moj maz.list ma nastepujaca tresc na podstawie umowy przelewu wierzytelnosci z dnia 30.12.2008. zawartej pomiedzy Dunaj-finanse Sp z. o.o a PKO BP SA. oraz umowy przelewu wierzytelnosci z dnia 19.04.2011 r zawartej pomiedzy Dunaj -finanse Sp. z o.o. a compensa TU SA. VIG.Dunaj finanse Sp z o. o. -spolka zajmujaca sie egzekwowaniem dlugow- nabyla wierzytelnosc wynikajaca z Umowy nr ........... w roku 2000 bezgotowkowego kredytu konsumpcyjnego na zakup pojazdu oraz nakazu zaplaty wydanego w dniu 18.03 20011 przez sad rejonowy z warszawie wobez powyzszego WZYWAMY DO ZAPLATY W LACZNEJ KWOCIE 173 248.77zl wg stanu odsetek na dzien 2014- 06-11.wyplaty nalezy dokonc w ciagu 7 din od daty otrzymania pisma . w przypadku niezaplacenia w terminie ww.kwoty zadluzenie powiekszy sie o dalsze odsetki ustawowe wyliczone na dzien zaplaty.brak splaty lub nie nawiazanie kontaktu ze spolka Dunaj -finanse spowoduje koniecznosc podjecia kolejnych czynnosci windykacyjnych ( np wyslanie wezwania do zaplaty ) i doliczenia dodatkowych koszow windykacyjnych... bardzo prosze o rade .nie mieszkam w polsce mam spore problemy zagranica .jestem nie wyplacalnba dostalam pomoc socjalna od panstwa w sprawie wyjscia z dlugow.maz byl dlugo berobotyny i narobily nam sie zaleglosci .pomoc doradcy finansowego w innym panstwie wiaze sie z nawiazaniu w moim imieniu z kredytobiorcami i ustaleniu dogodnych rat do splaty. bardzo bardzo prosze o kazda porade .serdecznie dziekuje.na odpowiedz na to pismo mam czs do jutra 24.06 2014. BLAGAM O POMOC

nie przejmuj się tak terminem od windykascji. podstawowe pytanie: czy nakaz w 2011 roku została odebrany czy nie, czy mieszkała juz zagranica?

Za granica mieszkam juz od roku 2005.i nikt w moim imieniu nie odbieral poczty. Nie mam pojecia z kad wzieli moj adres. Blagam o rade. Dziekuje za wszelka promocja maczupikczu123 to ta sama osb co karamba123 za po mnie lam chsla do pirewszego profil. Duzo stress.

Pomozcie prosze. Nie jestem osb z byt wyksztalcona i nie wiem co mam zrobic

karamba123 napisał:
Pomozcie prosze. Nie jestem osb z byt wyksztalcona i nie wiem co mam zrobic
Poczytaj w działach "windykacja" i "komornik". Zwróć w szczególności uwagę na posty kol. rafal_26. Bardzo dużo razy było już pisane na podobne tematy. Znajdziesz szczegółowe instrukcje.

marian.pazdzioch napisał:
nie przejmuj się tak terminem od windykascji. podstawowe pytanie: czy nakaz w 2011 roku została odebrany czy nie, czy mieszkała juz zagranica?

Otoz list na pewno nie zostal odebrany.poniewaz od 2005 roku mieszkam w norwgii. Pod starym adresem z polski mieszkala babcia ale Ona zmarla w ubieglym roku. Nie bylam dlugo w polsce i przez 9 lat nie otrzymywalam zadnych listow

Robilee napisał:
Poczytaj w działach "windykacja" i "komornik". Zwróć w szczególności uwagę na posty kol. rafal_26. Bardzo dużo razy było już pisane na podobne tematy. Znajdziesz szczegółowe instrukcje.

Dziekuje poszukam

marian.pazdzioch napisał:

Nie wiem czy został odebrany na pewno nie przez ze mnie .Ja nie mieszkam w polsce od 2005.moze cos przychodzilo na sart adres ale do mnie od 9 lat Nic nie doszlo.

zatem sprawa do odkręcenia i możliwość obrony i podniesienia zarzutów. sprzeciw wraz z udowodnieniem zagranicznego adresu, wniosek do komornika o zawieszenie a potem umorzenie egzekucji. co dalej to się okaze

Powrót