Wezwanie do zapłąty

• Autor wątku Autor wątku fraksipon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fraksipon

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Sprzedawca z Allegro wysłał mi towar za pobraniem. Podczas pierwszej próby dostarczenia towaru kurier nikogo nie zastaw w domu (brak awizo). Podczas drugiej próby nie było mnie w domu a drzwi otworzyła osoba, która nie znała tematu i nie była pełnoletnia.
Kurier nie miał prawa zostawić nieletniej osobie paczki za pobraniem i towar zabrał i tym samym zwrócić nadawcy.
Całe zdarzenie trwało 3 dni i zanim zdołałem się zorientować towar wrócił do nadawcy.

Kontaktowałem się telefonicznie ze sprzedającym, aby ponownie wysłał towar. Sprzedający nie zgodził się i żądał pokrycia trzydziestu pary złotych za wysłany towar i nieodebrane przeze mnie.

Moje stanowisko jest, że kurier nie dopełnił swoich obowiązków bo nie może traktować próby doręczenia towaru za udany jak nikogo nie ma w domu lub gdy jest osoba pełnoletnia.

Prosiłem aby sprzedający złożył reklamację, ponieważ to on zamawiał kuriera.
Sprzedający nie zamierza tego robić i wysłał mi przedsądowe wezwanie do zapłaty.

Proszę o Waszą interpretację co powinienem teraz zrobić?

Zapłacić.

Nie jest winą kuriera ani sprzedawcy, że Ciebie nie było w domu.

Co w przypadku kiedy niedostarczenie towaru wynikło z nieprzestrzegania przez kuriera regulaminu?

Kurier miał wpływ na to, że Ciebie nie było w domu? Czy też może, jak to nazwałeś nieprzestrzeganie przez niego regulaminu spowodowało twoją nieobecność?

Nie napisz przypadkiem, że nie zostawił awizo, bo nie jesteś w stanie tego wykazać. To będzie słowo przeciwko słowu.

Dostarczanie przesyłek szczególnie pobraniowych to jest horror dla kurierów. Więc nie patyczkują się i paczki odsyłają. Kiedyś była dopłata do paczek "prywatnych". Trudno potem z nimi wygrać, sam to przeżywałem. Głupio jest dostać paczkę z powrotem i jeszcze zapłacić 100% ceny przesyłki podstawowej (bez usługi pobrania). A jedynie coś zdziała ktoś co dużo wysyła przesyłek i firmie na nim zależy, w innym wypadku odmowa. Wg mnie trzeba zapłacić, choć niekoniecznie cene jaka była uzgodniona za przesyłkę, a cenę podstawową bez pobrania, bo taką kwotą został obciążony nadawca.

Z opisu jednak wynika, że kurier był rzetelny. On się pojawił pod adresem odbiorcy, jednak go nie było, zastał kogoś innego.

Można wykupić sobie usługę wcześniejszego kontaktu kuriera z odbiorcą w celu uzgodnienia terminu dostawy nazywa to się bodajże PDI i kosztuje ok 8 zł.
Zwykła przesyłka - krótka piłka- dostawa od 8-17

Cypio napisał:
Z opisu jednak wynika, że kurier był rzetelny. On się pojawił pod adresem odbiorcy, jednak go nie było, zastał kogoś innego.

Pierwszy raz bez awizo, drugi raz był, ale w domu była osoba niepełnoletnia. Zatem jest spór. Zgodnie z przepisami prawa zleceniodawca tylko może zgłosić reklamcję dotyczącą wysyłki. Sprzedający nie wyraził takiej chęci, tylko chcę ode mnie pieniądze za przesyłkę.
Informowałem sprzedającego aby wysłał towar jeszcze raz, a z pierwszą wysyłką abyśmy poczekali do wyjaśnienia przez kuriera. Sprzedający nie wyraził chęci.

Trudno, będziemy się sądzić o 35zł

Konsumencki
"
W zwiázku z faktem , ze zaprzeczyl Pan wniskowi o zwrot prowizji, a serwis Allegro naliczyl naszej firmie prowizje od przemiotu, ktorego Pan nie odebral, we wniosku sadowym bedziemy rowniez domagac sie zadoscuczynienia w tej kwocie, czyli dodatkowe +- 15-17zlotych.

Zycze przyjemnego wieczoru i powodzenia na rozprawie."

Informacja od allegro
"Sprzedający
xxxxxx
powiadomił Allegro, że warunki transakcji uległy zmianie i wskazał następujący powód:

Kupujący nie odebrał przesyłki pobraniowej

Czy potwierdzasz wersję Sprzedającego?"

Były opcje TAK/NIE. Ja zaznaczyłem nie.

Chciałem, ale sprzedający mi nie wyraził zgody na wysłanie. To była rozmowa telefoniczna. Zamówiłem drugi na żonę i inny adres wysyłki.

Ostatnia edycja:
"Kupujący nie odebrał przesyłki pobraniowej

Czy potwierdzasz wersję Sprzedającego?"

Były opcje TAK/NIE. Ja zaznaczyłem nie.

"
Na podstawie chyba tej informacji sprzedający nie dostanie zwrotu prowizji. Ja zaznaczyłem NIE i sprzedający parę minut później wysłał mi informację o zadośćuczynieniu.

Wyślij sprzedawcy formalną informację listem ZPO, że odstępujesz bez podania przyczyny od umowy zawartej na odległość.

Tylko to już mija miesiąc od kupna.

Powrót