Wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku JxHrGC
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JxHrGC

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Szukałem na forum lecz niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Jak powinno zostać sformułowane wezwanie do zapłaty kilku kwot w dwóch różnych walutach? Chodzi o roszczenia wynikające z umów pożyczek oraz zadatku. Czy roszczenie w walucie obcej już w wezwaniu należy przeliczyć na złotówki? Czy każda kwota powinna zostać osobno określona bez ich sumowania?

Pozdrawiam

Witam, dostałem pismo od komornika o zajeciu rachunku bankowego. Mam pytanie czy o ewentualne chociaz częściowe umorzenie długu mam pisac do komornika czy wierzyciela? Pismo musi byc wysłane pocztą czy np mozna mailem? Czy mogą mi tylko umorzyć koszty porocesu, odsetki, opłaty egzekucyjne itd? Naleznośc głowna jest nie do ruszenia? Pozdrawiam

Nikt Ci nic nie umorzy. Bo i na jakiej podstawie? Nakaz zapłaty był odebrany? Czy o sprawie wiesz dopiero od komornika

Nakaz zaplaty jest z 2013 roku. Dokladnie nie pamietam ale chyba musialem odebrac bo chyba musieli mi wyslac? Na podstawie takiej ze juz prawie 5 lat nie moga ze mnie sciagnac zlotowki, wiec chyba lepiej jest czesc odebrac niz nic? :)

Jak jest nakaz zapłaty z klauzulą wykonalności to przedawnia się po 10 latach. A każde wszczęcie egzekucji przerywa bieg przedawnienia i rozpoczyna bieg na nowo po jej umorzeniu (no chyba że spłacisz, to zamknie sprawę).
Jeśli to był nakaz z e-sądu, to załóż sobie konto www.e-sad.gov.pl, tam zobaczysz w aktach czy nakaz był odebrany i na jaki adres wysłany. Jeśli nie był odebrany i wysłany był na inny adres niż Twojego zamieszkania, to można sprawę ruszyć. Ale trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto.

Klazula wykonalności jest z końca 2013 roku wiec na przedawnienie nie ma co liczyc, czyli pozostaje mi ugadac sie z nimi. Wogole przez kilka lat ignorowalem pisma z sadow o nakazie zaplaty wiem ze mozna bylo zaraz po przyjsciu pism pisac np o przedawnienie ale coz mleko sie rozlalo ;) Dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam

Powrót