Wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Michal78P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal78P

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, Mam pewien problem, dziś dostałem pisemko z wezwaniem za wykorzystanie zdjęć z strony kulinarnej. Zdjęcia i przepisy brałem z pewnej strony. Zawsze na dole postu podawałem źródło do strony. Właścicielka zażądała od mnie aż 5000zł za wykorzystanie tylko 10 zdjęć potraw. Jak dodawałem przepisy na mojego bloga to nie zdawałem sobie sprawy że za podanie zdjęć takie kłopoty mogę mieć. Wiem, że musiałem podać źródło do strony i podałem. ale za zdjęcia aż Ta Pani chcę 5000zł to wychodzi po 500zl chociaż ta Pani chciała aż 35000. Niestety nie stać mnie bym taką sumę zapłacił, obecnie nie pracuje. Moim zdaniem ta suma jest z Kosmosu. bo mi się wydaje zadanie za tyle pieniędzy za te zdj to stanowczo za dużo. Moje pytanie jest takie, co mam z tym zrobić? czy to jest sprawiedliwe by tyle pieniędzy zadali za zwykłe zdjęcia potraw?? Czy czasem to nie jest próba wyłudzenia? Bo mi się wydaje że tak. Ta Pani stanowczo żąda aż tyle za te zdjęcia. Dodam też ze ta pani prowadzi zwykły blog kulinarny, nie jest sławną sobą.

Poniżej załączam zdjęcie(scan), pierwszej strony pisemka, dane zamazane są: http://scr.hu/35wa/5h4py

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
zapominałem dodać ze pisemko otrzymałem zwykłym listem, nic nie podpisywałem jak go otrzymałem. Wiem ze ważne listy zawsze są w listach poleconych....

Michal78P napisał:
... Ta Pani stanowczo żąda aż tyle za te zdjęcia. ...
Pozostaje Tobie negocjować lub zdać się na ocenę Sądu bo zapewne w przypadku braku porozumienia tam trafi sprawa.

Powrót