Wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku spp026
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spp026

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,

dostałem na mail:

"WEZWANIE DO ZAPLATY
Uprzejmie informujemy, ze *** dzialajac w imieniu i na rzecz *** z siedziba w Warszawie, wszczecie postepowania windykacyjnego przeciwko Panstwu o zaplate kwot.................."

itd...

Czy gcs-poland.com to prawdziwa firma czy to jakaś próba wyłudzenia?

Zarejestrowałem się w portalu ***. Napisali mi w mailu, że mogę mieć konto premium za 20 zł więc im zapłaciłem 20 zł.

Po miesiącu chciałem z tego zrezygnować, zalogowałem się na konto a tam mi się wyświetlił napis, że im zalegam prawie 400 zł... :o

Napisałem im maila, że rezygnuję z tego premium.
A oni mi napisali, że nie mogę zrezygnować i mam zapłacić....

Wpisałem w google be2 i od razu mi wyskoczyło mnóstwo informacji, że jest to oszustwo. Znalazłem rady, żeby zignorować ich wezwania do zapłaty, bo to oszustwo.

Tak zrobiłem.

A teraz dostałem tego maila....

Ja bym może nawet i zapłacił... tylko że jak się zalogowałem na ten portal be2.pl teraz to mi się tam wyświetla, że jak tylko firma windykacyjna dostanie pieniądze to oni mi aktywują premium na KOLEJNY okres....

No więc ja im zapłacę tyle kasy, a oni dalej będą chcieć... jak w filmie "Dług"...

Poza tym nie chcę finansować takiej działalności.

Tylko jak szukam w internecie to to ***.com wygląda na prawdziwą firmę. O co chodzi? braliby udział w oszustwie?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dodam, że te ~400 zł to nie było po czasie, że sobie nagle przypomniałem

tylko:

było premium za 20 zł do 15-go, a ja zajrzałem tam 16-go i już było że zalegam ~400 zł, ale za PRZYSZŁY okres który się dopiero rozpoczynał... nie za przeszły.... natomiast konto na portalu i tak było zablokowane i nie dało się z niego korzystać

Ja się pytam co na ten temat mówi prawo, bo ono stoi ponad umowami.

Prawo mówi, że - co do zasady - istnieje swoboda w zawieraniu umów. Co mówi na ten temat umowa i regulamin, który zatwierdziłeś?

Umowa mówi, ze mogą ode mnie domagać się tyle pieniędzy, ile tylko im się spodoba.

Problem jest taki -
to jest kwota rzekomo zaległa... za usługę której nie było (bo zablokowali mi konto)

jeśli zapłacę to oni mi przedłużą na kolejny okres i będą domagać się pieniędzy za kolejny okres, a ja nie chcę z ich usługi korzystać, chcę żeby dali mi spokój

ta ich cała usługa jak teraz widzę to pułapka!

reklamują się za małą kwotę, a jak ktoś się nabierze to domagają się dużej kwoty! i kolejnej i kolejnej!

okazuje się z ich regulaminu, że miałem szansę z ich usługi zrezygnować nie później niż 14 dni przed końcem tego za co dałem 20 zł! w tym czasie konto działało, a ja nie wiedziałem o tym, bo myślałem że mam miesiąc...

okazuje się również, że jakbym zamknął u nich konto - usunął profil... a tak właśnie chciałem zrobić to nadal domagali by się pieniędzy!!!!!

Cytat z regulaminu:
"Umowa odpłatna nie może zostać wypowiedziana poprzez zwykłe usunięcie profilu. Usunięcie profilu w przypadku świadczenia odpłatnego nie powoduje rozwiązania stosunku umownego. Usuwając profil Klient rezygnuje jedynie z korzystania z już opłaconego świadczenia. Oznacza to, że Klient nie otrzyma zwrotu dokonanej zapłaty."

Ostatnia edycja:
To wypowiedz umowę w sposób w niej wskazany i nie czekaj na dalszy ciąg. Możesz zapłacić i zapomnieć o sprawie, bądź odczekać i liczyć na to, że nie udowodnią roszczenia. To drugie jest wątpliwe, bo potwierdziłeś zawarcie umowę wysyłając przelew. A regulamin i warunki umowy pewnie zaakceptowałeś.

Ale ja tą umowę WYPOWIEDZIAŁEM! Natychmiast ja zobaczyłem, że mi zablokowali konto!

Dostałem od nich odpowiedź, że nie miałem prawa wypowiedzieć tej umowy!

Dlatego, że umowę można wypowiedzieć było 14 dni przed końcem 1 okresu rozliczeniowego. Później już nie!

Nie mogę też zapłacić i zapomnieć o sprawie, bo wtedy będą się domagać opłaty za kolejny okres! Tak wynika z informacji widocznej po zalogowaniu!

taka była ich odpowiedź na moje wypowiedzenie:

"Szanowny Użytkowniku ***,

Dziękujemy za wiadomość.

Niestety nie możemy przyjąć Twojej rezygnacji z konta Premium, ponieważ ostatnia opłata za jego przedłużenie nie mogła zostać pobrana z Twojego konta.

Wycofanie się z umowy z
*** oraz anulowanie opłat nie jest możliwe, ponieważ regulamin serwisu został zaakceptowany przez Ciebie podczas rejestracji, a my nie otrzymaliśmy wcześniej od Ciebie rezygnacji z automatycznego przedłużania umowy."

moderacja

Umowa zawarta na czas oznaczony? Masz jej treść? Treść regulaminu? Wrzuć na forum.

Moim zdaniem powinienem mieć prawo wypowiedzieć umowę w dowolnym czasie, co najwyżej oni mogliby dochodzić jakichś zaległości, kar umownych itp... To by było normalne. I wtedy bym miał pewność, że jak zapłacę to sprawa będzie zamknięta!

Natomiast to, że nie przyjęli rezygnacji było dla mnie sygnałem, że to rzeczywiście oszustwo i należy zignorować.

To chodzi o to (w załączniku):

proszę nie umieszczać załączników *.zip, a zacytować niezbędne treści regulaminu. mod

Nie podaje się linków do stron zewnętrznych. Złóż jeszcze raz wypowiedzenie w formie, którą wskazuje regulamin, zachowaj wydruki ze stron, zrzuty ekranów. pobierz regulamin i niech Cię pozywają. Wtedy się będziesz mógł bronić. Kara umowna w tym przypadku jest niedopuszczalna, więc żaden sąd jej nie zasądzi.

Próbowałem wkleić ale wyświetla się komunikat: The text that you have entered is too long (39473 characters). Please shorten it to 20000 characters long.

Masz tam pozostałe sposoby rozwiązania umowy. Naprawdę za trudne dwa akapity do przeczytania? Naprawdę?

digiton napisał:
Masz tam pozostałe sposoby rozwiązania umowy. Naprawdę za trudne dwa akapity do przeczytania? Naprawdę?

Kolega chce wiedzieć? Naprawdę! Mam dużą wadę wzroku i przeczytanie długiego tekstu rzeczywiście stanowi dla mnie problem mimo okularów.

Ale ok.

Wysłałem im, że cofam zgody na przetwarzanie danych osobowych oraz żądam wycofania roszczeń, bo ich praktyki są sprzeczne z prawami konsumentów.

Tylko, że teoretycznie teraz nie będą mogli mi nic odpisać i nie dowiem się czy to ich satysfakcjonuje.

Napewno się przejmą twoim pismem, dopoki łączy was umowa zgód wycofać nie możesz, żądanie wycofania roszczeń zapewne spotka się z salwą śmiechu. Masz wypowiedzieć umowe! Wtedy rozwiążesz problem narastania długu za korzystanie z usługi

mypetro napisał:
Napewno się przejmą twoim pismem, dopoki łączy was umowa zgód wycofać nie możesz, żądanie wycofania roszczeń zapewne spotka się z salwą śmiechu. Masz wypowiedzieć umowe! Wtedy rozwiążesz problem narastania długu za korzystanie z usługi

Przecież ją wypowiedziałem!

To oni twierdzą, że NIE MOGĘ jej wypowiedzieć póki im nie zapłacę. Odrzucili moje wypowiedzenie! Tak mi napisali!

Ale jak zapłacę to ją przedłużą na kolejny okres i będą chcieli KOLEJNYCH pieniędzy... takie błędne koło...

natomiast w umowie rzeczywiście jak byk stoi, że ulega rozwiązaniu po cofnięciu zgody...

Napisanie maila to nie wypowiedzenie. W regulaminie masz jak wół napisane w jaki sposób wypowiedzieć umowę.

Powrót