Wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku 1porada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1porada

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

W 2004 r. zmarł mój ojciec, nabyłam prawo do spadku. W ostatnim tygodniu otrzymałam wezwanie do zapłaty z firmy Reform Capitol- Wrocław. Podobno nabyli cesję. Zadzwoniłam tam, aby uzyskać informację czego dotyczy zobowiązanie- bez przesłania do nich aktu zgonu jak i nabycia spadku nie uzyskam żadnej informacji.
Od śmierci ojca minęło 14 lat. Kwota do zapłaty wynosi 1700 zł.
Co robić?
W moim odczuciu jest to jakieś naciągactwo, nawet list od nich nie przyszedł poleconym.

Ostatnia edycja:
a nie powinnam byc od nich o jeden krok do przodu?
Na obecny moment chcą, abym przesłała im dokumenty. Nie zamierzam tego jednak uczynić. Bo skoro chcą ode mnie pieniądze to raczej sami powinni byc w ich posiadaniu

1porada napisał:
a nie powinnam byc od nich o jeden krok do przodu?
a po jaką ch....ę,
1porada napisał:
Na obecny moment chcą, abym przesłała im dokumenty. Nie zamierzam tego jednak uczynić. Bo skoro chcą ode mnie pieniądze to raczej sami powinni byc w ich posiadaniu
ale zapewne nie są, to ich sprawa, ułatwiać im życia - nie ma sensu,

czyli czekać? kurczaki :) nie lubie tak. a może chociaż udam się do banku? moze uzyskam informację skąd takie zobowiązanie.

1porada napisał:
a może chociaż udam się do banku? moze uzyskam informację skąd takie zobowiązanie.
możesz tak zrobić,

1porada napisał:
Od śmierci ojca minęło 14 lat.
Sprawa niewątpliwie przedawniona.
1porada napisał:
Zupełnie nic, cieszyć się majem. Dopiero w ew. postępowaniu sądowym (z pozwu wierzyciela) podnieść zarzut przedawnienia.

Powrót